неделя, 2 март 2008 г.

Чужди тела в трахеята и бронхите.

Чуждите тела достигат до долните дихателни пътища, като обикновено преминават през устата, гълтача и гръкляна. Много рядко те могат да попаднат от хранопровода в трахеата и бронхите - след оригване или повръщане и последваща аспирация. В някои случаи в гръкляна и трахеата попадат чужди тела, които предварително са били поставени в носа. По-често чужди тела се установяват у деца между една и пет години, тъй като малките деца поставят в устата си най-различни предме ти. Наблюдавани са много случаи на попадане на чужди тела в диханелните пътища у кърмачета, дори у новородени, както и у много възрастни лица.У малките деца защитните рафлекси не са още добре развити и за това чужди тела по-лесно попадат в дихателните пътища, особено при смях, плач, кашлица, игра съпроводена от дълбоко внезапно вдишване. Чуждите тела, попаднали в дихателните пътища, се делят на три основни групи:
а) от растителен произход- бобени зърна, нахут, семки от слънчоглед, от тиква, ядки от орехи, лешници, фъстъци, люспи;
б) от животински произход - кости от риба, от месо;
в) от неограничен произход - метални или минерални чужди тела- дребни монети, иглички, патрончета, мъниста, копчета, значки, зъбни коронки. Заострените и ръбестите чужди тела често се забождат и задържат в гръкляна, а заоблените и с по -малък размер тела попадат в трахеата и бронхите. По-често /в 60-80% от случаите/ чуждите тела попадат в десния бронх, който е по-широк и е продължение на трахеата. В трахеата се задържат само големите ръбести или остри чужди тела.
Попадането на чуждо тяло в долните дихателни пътища винаги е съпроводено от внезапен пристъп на кашлица, задух, посиняване, понякога повръщане. Тези явления стихват след 5-10 минути,но периодично се повтарят, което съвпада с преместване на чуждото тяло. Обикновено кашлицата е суха и кънтяща, а дишането е силно затруднено.
Лечението се състои в ранното отстраняване на чуждото тяло от лекар-специалист в условия на спешност. Това се извършва в специализирано медицинско заведение.