неделя, 2 март 2008 г.

Хронично възпаление на гълтача /Хроничен фарингит/.

За развитието на хроничен фарингит от значение са различни фактори: възпалителни процеси в съседни органи, битови и професионални вредности, а освен това и редки предразполагащи фактори. В това отношение трябва да се има предвид:
1. Чести и рецидивиращи възпаления на гълтачната лигавица; 2. Хронично възпаление на носната и околоносните кухини, което причинява затруднено носово дишане и принудително дишане през устата; 3. Работа в запрашена среда с вредни газове и пари; 4. Различни вредни навици, като прекомерното тютюнопушене, золупотреба с алкохол, консумиране на студени и горещи храни и напитки; 5. Различни болестни процеси, развиващи се в устната кухина и зъбите; 6. Извършена в миналото тонзилектомия / отстраняване на сливиците/; 7. Някои заболявания на стомашно-чревния тракт /гастрит, колит, хроничен запек/; 8. Бъбречна недостатъчност, захарен диабет; 9. Някои хронични заболявания на дихателната система /хроничен бронхит,бронхиектазична болест/; 10. Алергия - като общо заболяване.
Оплакванията на болните са разнообразни. Най-честият симптом е дискомфорт в гърлото - с наличие на болка, усет за чуждо тяло в гърлото. Оплакванията са най-често по-изразени в сутрешните часова. Обикновено телесната температура е нормална.