вторник, 18 март 2008 г.

Водноразтворими витамини.

Водноразтворими витамини са витамин С и витамините от групата В /В1, В2, В6, В12, РР и други/.
Витамин С /аскорбинова киселина/ участвува в образуването на колагена на съединителната тъкан, костите и хрущялите. Той притежава антитоксично действие спрямо токсините, отделяни от дифтерийни, дизентерийни, туберкулозни и други бактерии. Витамин С се прилага при повишена капилярна пропускливост, пролетна умора, алергични и шокови състояния, захарен диабет, труднозарастващи рани, скорбут, простудни заболявания, при бременност и кърмене.
При приемане в свърхдози се наблюдава безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане и диария.
Витамин В1 /тиамин/ играе важна роля в обмяната на въглехидратите, катализира изгарянето на пирогроздената и млечната киселина. При недостиг в организма се наблюдава раздразнителност, бърза психическа и физическа умора, сърцебиене, изтръпване на крайниците. Синтезът на витамин В1 в червата се подтиска от широкоспектърните антибиотици и най-вече от тетрациклините, поради което приемането на витамина е задължително по време на антибиотично лечение. Той се прилага при възпалителни и дегенеративни заболявания на нервната система, при сърдечно-съдови и кожни заболявания. Противопоказан е при алергични заболявания.
Витамин В2 /рибофлавин/ има значение за нормалната функция на окото, лигавиците и кожата. Той участвува в биотрансформацията на елементите, поддържащи нормалната зрителна функция. Прилага се при лечение на рагади и язви по устната лигавица, при стоматит, дерматози, конюктевит и хроничен ентерит.
Витамин В3 /пантотенова киселина/ се образува в червата от чревната бактериална флора. Той участвува в синтеза на коензим А, играе роля в обмяната на въглехидратите, мазнините и витамин С. Използува се най-често калциевата сол на пантотеновата киселина - калциев пантетонат. Прилага се при възпаление на устната лигавица и на венците, при рагади и афти.
Витамин В5 /витамин РР, никотинамид/. Той участвува в обмяната на аминокиселините, мастите и въглехидратите. Играе роля в синтеза на кортикостероидите. При недоимък се забавя растежът и настъпва умствена умора и психическа деградация, а освен това се наблюдава зачервяване на езика с изглаждане на папилите. Прилага се при пелагра, дерматит и диария.
Витамин В6 участвува в обмяната на мазнините и въглехидратите, улеснява асимилацията на захарите и активния транспорт на аминокиселините през клетъчната мембрана. Той се прилага при парандантоза, изтръпване на крайниците, невралгии, повръщания у бременни, дерматити и екземи. При жени, приемащи хормонални контрацептивни средства, може да се наруши обмяната на витамин В6.
Витамин В12 е необходим за нормалното образуване на еритроцитите. Той стимулира процесите на епителизация и регенерация. Прилага се за лечение на пернициозна, желязодефицитна и апластична анемия, а също и на заболявания на черния дроб и нервната система.
Витамин В9 /фолиева киселина/. Той се съдържа в листните салати, спанака, бобовите храни, дрождите и черния дроб. Фолиевата киселина при участието на витамин С се превръща във фолинова киселина, играеща голяма роля в биосинтеза на нуклеиновите киселини, аминокиселините и белтъците. Витамин В9 се прилага при пер- нициозна анемия, анемия у бременни и деца и при агранулоцитоза.
Витамин В-комплекс съдържа витамините В1, В2, В5 и В6.