вторник, 18 март 2008 г.

Отхрачващи средства /ЕКСПЕКТОРАНЦИЯ/.

Отхрачващите средства имат за цел да изчистят дихателните пътища от жилавия запушващ секрет. Механизмът, по който действуват, е различен. Едни от тях предимно втечняват секрета, а други усилват съкращенията на бронхиалната гладка мускулатура и движенията на ресничките на епитела на бронхиалната лигавица, при което секретът се насочва нагоре към фаринкса и се изхвърля навън.
Към втечняващите отхрачващи средства се отнасят йодните съединения и амониевият хлорид /нишадър/. Калиевият и натриевият йодид се приемат през устата под форма на разтвори.
Използуват се най-често за лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища. Те са противопоказани при белодробен оток, белодробна туберкулоза, свърхчувствителност към йод. Калиевият йодид е противопоказен при предсърдно-камерен блок. Прилагат се и амониеви соли - амониев хлорид /нишадър/. Механизмът на действие на амониевите соли се състои в това, че част от тях се отделят през бронхиалната лигавица във вид на амониев карбонат, който предизвиква разводняване на секрета и улеснява отхрачването.
В процеса на резорбцията на амониевия хлорид се освобождава въглероден двуокис, който дразни дихателния център и в резултат на това се улеснява отхрачването. Подобно действие има и натриевият хидрокарбонат. Той се приема под форма на разтвор за инхалации при трахеобронхит, фарингит и ларингит. Амониево-анасоновата течност съдържа анасоново масло, амонячен разтвор и спирт, и също се употребява за втечняване на бронхиалния секрет.
Размекването на бронхиалния секрет и улесняване на отхрачването се предизвиква и от специфично действащи втечняващи средства. Те втечняват секрета и понижават гъстотата му.
Такива са мукосолвинът и бромхексинът.
Мукосолвинът /ацетилцестеин/ отначало втечнява бронхиалния секрет, а след няколкодневна употреба подсушава бронхите. Той се понася добре и се прилага инхалаторно.
Бромхексинът /бисолвон/ е синтетичен аналог на индийската растителна дрога адхатодаасика. Той действува втечняващо на бронхиалния секрет, успокоява кашлицата и улеснява отделянето на храчки, повишава съдържанието на гамаглобулини в бронхиалния секрет и подпомага преминаването на антибиотици в бронхиалния просвет.
Очистващите отхрачващи средства включват дроги, съдържащи сапонини /корени на иглика, сенега, подбел/ или алкалоиди /корени на ипекакуана/. Приети през устата под форма на водна запарка, те дразнят окончанията на блуждаещия нерв. Прилагат се тогава, когато бронхиалния секрет е изобилен и напълно втечнен.
Антисептичните отхрачващи средства усилват действието на противовъзпалителните, противокашличните и другите отхрачващи лекарства при лечението на заболявания на дихателните пътища.
Към тази група се отнасят редица етерични масла и билкови екстракти: еукалиптово, анасоново, терпентиново и тимолово масло, течен екстракт от мащерка /влиза в състава на комбинираните препарати пертусол, тусифен, тусирол/, както и синтетичните вещества натриев бензоат и терпинхидрат.