неделя, 2 март 2008 г.

Уголемяване на фарингеалната сливица /Аденоидни вегетации/.

Под аденоидни вегетации се разбира разрастване на фарингеалната сливица, намираща се в носоглътката - в свода и отчасти в задната стена на глътката. Фарингеалната сливица е разположена срединно, има продълговата форма и набраздена повърхност. У децата тя се развива постепенно и на 8-10-годишна възраст е по-голяма.
През пубертета фарингеалната сливица претърпява обратно развитие. Увеличението на фарингеалната сливица се дължи на много причини. Установява се известна наследственост аденоидни вегетации се наблюдават у деца от едно семейство, и всред роднини. Остри инфекциозни заболявания /морбили, скарлатина, коклюш/ също могат да предизвикат увеличение на фарингеалната сливица.
Болестните признаци са разнообразни. Фарингеалната сливица може да заболее остро и изолирано и да даде прояви, които се наблюдават при ангина: повишаване температурата, затруднено дишане, главоболие, усилена секреция от гълтача.
Характерен симптом е подуването на лимфната тъкан на гърлото. Подутите лимфни възли са болезнени при натиск. Увеличена фарингеална сливица предизвиква промени в слуха, дишането и говора.
При натиск върху Еустахиевата тръба се развива остър туботимпанит, който често преминава в хроничен. Увеличената фарингеална /т.н. трета/ сливица влияе върху дишането. Тя запушва отчасти хоаните в носа и затруднява преминаването на въздуха. Затрудненото дишане се наблюдава най-често през нощта, когато детето диша предимно през устата, сънят е неспокоен, с хъркане и често събуждане. Нерядко затрудненото дишане през устата се наблюдава и денем. Дишането пред устата обуслава развитието на ларингит, трахеит, бронхит.
При силно увеличени аденоидни вегетации и дишане пред устата децата се оплакват от главоболие, неспокоен сън, безапетитие. Те са бледи и слабички, с постоянно отворена уста, глух и гъгнив глас. Обикновено те изостават в умстаеното си развитие.
Лечението е оперативно - предприема се отстраняване на увеличената фарингеална /т.н. трета/ сливица.