сряда, 12 март 2008 г.

Тумори на тънкото черво.


Доброкачествените и злокачествените новообразувания на тънкото черво се срещат сравнително рядко.
Доброкачествени тумори на тънкото черво
Доброкачествените тумори, особено в началото на своето развитие, не предизвикват оплаквания. Те биват различни видове: аденоми /развиваши се от жлезните структури на червото; лейомиоми /развиващи се от гладката структура на червото/; липоми /развиваши се от мастна тъкан на червото/ и други.
Оплакванията се появяват при усложнения: кръвоизливи и нарушение на проходимостта на червото. Често кръвоизливите са малки, но продължителни и причиняват следкръвоизливна анемия. Нарастването на тумора предизвиква частична или пълна непроходимост на червото.
Злокачествен тумор на тънкото черво
Злокачествените тумори на тънкото черво се срещат по-рядко. Обикновено се касае за карцином. Той се среща по-често у мъже /в съотношение 2,7:1 спрямо жените/ Причините за неговото развитие не са изяснени.
В началото /няколко месеца до една година карциномът протича без доловими оплаквания. По късно се появяват кръвоизливи от червата, анемия, частична или пълна чревна непроходимост. При по-големи чревни кръвоизливи изпражненията са течно-кашави и черни на цвят. В напреднали случаи и при меки коремни стени туморът може да се опипа.
Лечението е оперативно - отстраняване на тумора и възтановяване на нормалната чревна проходимост.
Прогнозата след успешна операция е благоприятна.