вторник, 18 март 2008 г.

Очистителни /лаксативни/ средства.

Очистителните средства се използуват при запек от различен произход, при отравяния с химични вещества, бактериални токсини, лекарства. Механизмът на действие се състои в свойството им да дразнят химио- и механо- рецепторите, разположени в чревната стена.
По мястото на действие в храносмилателния тракт очистителните средства се разделят на:
1. Очистителни на целия храносмилателен тракт. Те не се резорбират в червата и предизвикват извличане на течности от кръвта и тъканите, т.е. - действуват слабително и обезводняващо. Очистват целия храносмилателен тракт, но бързината на ефекта им зависи от началната концентрация на приетите разтвори. При високи концентрации действуват бавно - след 8-10 часа. Освен като очистителни, те се прилагат и като обезводнява щи - при хипертония, мозъчен инсулт, отоци, за намаление на лактацията /намалява не отделянето на кърма/. При ниски концентрации /около 3%-ови разтвори/ действието им настъпва бързо и са подходящи за извеждане на нерезорбирани отрови. Към тази група се отнасят главно солите на магнезия, натрия, сярата. Прилагани средства са магнезиев сулфат /английска сол/ и натриев сулфат /глауберова сол/.
2. Очистителни на тънките черва. Найголямо приложение има рициновото масло, което се получава от семената на рициновия храст. Действието му започва от дванадесетопръстника, тъй като там се превръща в емулсия и се отделя активният фактор - рицинолова киселина. То е противопоказано при бременни и при отравяне с мастноразтворими вещества.
3. Очистителни на дебелите черва. Те биват растителни и синтетични. Растителните препарати се употребяват главно при хроничен запек. Те се прилагат продължително време, поради което водят до нарушаване на храносмилането. Противопоказани са по време на мензис, бременност и възпаление на органите в малкия таз. Растителните препарати се получават от равен, листа и шушулки на александрийската акация, майчин лист, кора от зърнестец, цветове от роза, ленено семе. Готови растителни препарати са тисасен /сух екстракт от майчин лист/, франсен /свещички,съдържащи сух екстракт от кора на зърнестец и майчин лист/, антралакс /съдържащ ленено семе и кора от зърнестец/. От синтетичните препарати най-често се прилагат бизалакс, изафен приемат се предимно вечер през устата/ и пургатив, който има продължителен ефект.