неделя, 2 март 2008 г.

Вирусни тонзилити - тонзилит при инфекциозна мононуклеоза - /Моноцитна ангина/.

Касае се за остро инфекциозно заболяване, причинено от вируса на Епщайн-Бар. Най-характерно за тази ангина е засягането на лимфните възли и сливиците. Боледуват млади лица - от 20 до 30-годишна възраст, включително и деца.
Болестната картина на ангината започва с трескаво състояние, покачване на телесната температура до 39-40 градуса С, главоболие, болки в гърлото и ставите, силна отпадналост, изпотяване. Болките в гърлото се засилват при преглъщане. Промените в сливиците отначало съответстват на катарален тонзилит. При опипване се установяват подути шийни възли, заедно с подути подчелюстни възли.
Характерно е подуването и на подмишничните, както и на ингвиналните /слабинните/ лимфни жлези. Увеличените лимфни възли се опипват двустранно неболезнени. Опипването на увеличените лимфни възли отзад на врата дава основание да се подозира моноцитна ангина. В следващите дни по сливиците се появяват бели налепи.
Лечението се провежда от лекар, като се прилагат широкоспектърни антибиотици. Прогнозата е добра. Обикновено намаляването на увеличените лимфни възли по шията става бавно, за няколко месеца. Рядко се наблюдават усложнения от страна на сърцето, ставите, нервната система, които изискват допълнително лечение и забавят оздравяването.