сряда, 12 март 2008 г.

Тумори на дебелото черво.Доброкачествени тумори.


Доброкачествените тумори са предимно полипи /аденоми/, развиващи се от жлезните структури на дебелото черво. По-рядко се срещат липоми, хемангиоми, лейомиоми.
Полипите показват голяма склонност към злокачествена дегенерация, те са единични или множествени и най-често се локализират в крайните отдели на дебелото черво - сигма и ректум.
Злокачествени тумори
Злокачествените тумори /карциноми/ са много по-често и заемат по честота второ място след стомашния карцином всред злокачествените заболявания на храносмилателната система. Най-засегнатата възраст е между 40 и 60 години, като честотата у двата пола е почти еднаква. Вилозният аденом, хроничният улцерозен хеморагически колит и полипозата са най-честите чревни заболявания, които дегенерират злокачествено. Най-голяма е честотата на рака на ректума.
Оплакванията са от общ и местен характер. Болните се оплакват от честа дефекация, като изхождат редки изпражнения, примесени със слуз и кръв. Те често изпитват неясна коремна болка с продължителен тенезъм. Постепенно болните отслебват на тегло и побледняват, трудно се хранят поради липса на апетит.
Лечението е оперативно. То трябва да се предприеме рано, преди настъпване на усложнения и метастази.
Прогнозата при успешна операция и липса на метастази е добра. При закъсняла операция прогнозата се влошава, независимо от провеждане на химиотерапия.