неделя, 2 март 2008 г.

Остро възпаление на гръкляна /Остър ларингит/.

Ларингитът рядко е самостоятелно заболяване и по-често е свързано с общо възпаление на горните дихателни пътища нос, глътка, трахея, бронхи.Причините за ларингита са различни: хрема, простуда, пиене на студена вода или други студени течности, изпотяване и умора, прекалено силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, газове и пари, проникване на болестотворни бактерии и вируси в гръкляна, грип, морбили, увреждане на гърлото от чуждо тяло.
Признаците на острия ларингит са: дразнене в гърлото и усещане за сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болка при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а покъсно съвсем изчезва и болния само шепне. У възрастните дишането обикновено не е нарушено, но у деца може да настъпи за душаване поради оток на лигавицата на ларингса. Температурата слабо се повишава. Общото състояние е слабо засегнато.
Лечението се провежда от лекар-специалист. Както за предпазване, така и за оздравяване е необходимо болният да диша през носа. Това осигурява пречистване, затопляне и овлажняване на вдишания въздух. При ненавременно и неправилно лечение острият ларингит може да се усложни с трахеобронхит, а след това - с пневмония.