вторник, 11 март 2008 г.

Възпалителни заболявания на стомахаОстър гастрит.


Острият гартрит представлява остро възпаление на стомашната лигавица, причинено от различни фактори: злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства /аспирин, кортикостероиди, резерпин, сърдечни гликозиди, сулфонамиди и други/. Остър гастрит се развива при някои инфекциозни заболявания.
Болните се оплакват от сухота в устата, жажда, тъпа болка и тежест в горната част на корема, гадене, а понякога и повръщане.
Лечението е консервативно. През първи те 2-4 дни болните се поставят на легло и се назначава щадеща кашаво-течна диета. В следващите дни диетата се разширява, като се приемат слизести супи, пюрета, компоти, мляко. Забранява се употребата на алкохол, газирани напитки, пикантни храни. Прилагат се болкоуспокояващи средства и спазмолитици.
Прогнозата е благоприятна. При правилно лечение с диета и лекарства настъпва подобрение и оздравяване. При негрижливо отношение и повторни остри епизоди заболяването може да се хронифицира.
Хроничен гастрит
Хроничният гастрит представлява възпаление на стомашната лигавица, което протича хронично с периоди на изостряне и подобрения. Болестта се предизвиква от многобройни фактори:
1. От хранително естество, както при острия гастрит, но с продължително увреждане;
2. От съпътствуващи инфекциозни и хронични заболявания /на черния дроб, белите дробове, сърцето, панкреаса, жлъчните пътища и жлъчния мехур, пернициозна анемия/. В зависимост от измененията на стомашната лигавица се наблюдават няколко вида хроничен гастрит: атрофичен, хипертрофичен, гигантски, ерозивен, повърхностен.
Атрофичният гастрит се среща по-често у мъже в напреднала възраст и се характеризира с намаляване броя на стомашните жлези, изглаждане на гънките и изтъняване на стомашната лигавица.
Болните се оплакват от намален или липсващ апетит, неприятен вкус в устата, повишено отделяне на слюнка, тъпа болка и тежест в горната част на корема след нахранване. Езикът се изглажда и става червеникав. Болните постепенно отслабват.
Повърхностният гастрит се среща по-често във възрастта под 50 години. Възпалителните промени са локализирани само в повърхностния слой на лигавицата. Той протича под три форми - диспептична, болкова и безболкова /безсимптомна/. При диспептичната форма болните се оплакват от парене, тежест и подуване в горната част на корема и често уригване. При болковата форма е налице болка на гладно и след нахранване със същата локализация.
Гигантският гастрит е рядък, среща се предимно у мъже. Характерно при него е наличието на огромни гънки на стомашната лигавица, нерядко с разязвявания по нея. Болните се оплaкват от безапетитие, болка в горната част на корема, понякога повръщат кръвенисто стомашно съдържимо, или се установява кръв и в изпражненията /хематемеза и мелена/, отслабват на тегло и се появява анемия.
Ерозивният гастрит се характеризира с образуване на единични или множество ерозии /малки разязвявания/ на стомашната лигавица с големина от 1 мм до няколко мм. Те са повърхностни. Болните се оплакват от болка в горната част на корема, подобна на болката при язвената болест. Рядко настъпват видими кръвоизливи /хематемеза и мелена/.
Лечението на различните форми на хроничен гастрит се провежда с подходящ диетичен режим и медикаменти, под ръководство на лекар-специалист /гастроентероролог/. Назначава се щадеща диета, съдържаща достатъчно биологично-активни белтъчини от животински и млечен произход, достатъчно въглехидрати, плодови и зеленчукови пюрета, мазнини от растителен произход, обезболяващи медикаменти, алмагел и други. Забранява се тютюнопушене, алкохол и кафе.
Прогнозата на хроничния гастрит е сериозна и неблагоприятна.