сряда, 12 март 2008 г.

РАК /КАРЦИНОМ/ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР.


Рак на жлъчния мехур се среща по-често у жени /в съотношение 5,2:1 спрямо мъжете/, предимно във възраст между 45-55 години. Ракът на жлъчния мехур представлява 3,5-6% от всички ракови заболявания у човека. Причините за възникване и развитието на карцинома не са достатъчно изяснени.
При около 82% от болните се установяват просъществували заболявания на мехура и жлъчните пътища /наличие на жлъчни камъни, аномалии или хроничен холецистит/. Такива състояния се преценяват като предракови заболявания.
В началото преобладават оплаквания както при холелитиаза и хроничен холецистит. Постепенно болката в дясното подребрие се усилва и става постоянна. Болните отслабват на тегло, кожата им пожълтява. У повечето от тях се установява умерено повишена телесна температура. При повече от половината болни се опипва болезнен тумор в дясното подребрие, плътен и с неравна повърхност. Карциномът твърде бързо нараства и се разпространява в различни органи. Метастази се развиват в черния дроб, белите дробове, панкреаса, мозъка и другаде.
Лечението е оперативно - отстраняване на туморната маса.
Прогнозата е неблагоприятна при късното откриване и закъсняла операция.