сряда, 12 март 2008 г.

РАК НА СТОМАХА /СТОМАШЕН КАРЦИНОМ/.


Стомашният карцином е едно от най-злокачествените новообразувания у човека. Мъжете боледуват много по-често от жените /в съотношение 3,8:1/. Той има склонност да се разязвява и да предизвиква кръвоизливи и рано метастазира в различни органи - в околните лимфни възли, черния дроб, белите дробове и мозъка.
Причините за появата на стомашния рак не са изяснени. Наблюдава се значителна наследствена и фамилна обремененост - описани са множество фамилии с висока честота на стомашен карцином.
Болестната картина в началото на заболяването е с общи признаци - отпадналост, намален апетит, неспокоен сън, отслабване на тегло. В по-напреднал стадий болните се оплакват от тежест и тъпа болка в горната част на корема, повръщане на храна, а не рядко - и на кафеникаква материя.
При разязвяване на тумора настъпва кръвоповръщане /хематемеза/ и изхождане на черни изпражнения /мелена/. При по-голям разтеж на карцнома той се опипва като туморна маса в горната част на корема, между гръдната кост и пъпа.
Лечението е оперативно и се състои в отстраняване на тумора с околните съседни части на стомаха, отстраняване на достъпни туморни метастази.
Прогнозата е неблагоприятна поради наличие на ранни далечни метастази в жизнено важни органи /черен дроб, бели дробове, мозък и други/.
Профилактиката се състои в ранно откриване и оперативно лечение на стомашната язва, която се счита за предраково състояние, предпазване от рискови състояния и заболявания, които представляват опасност за злокачествена дегенерация.