неделя, 2 март 2008 г.

Болести на ушите - Кратки анатомични и физиологични данни
Кратки анатомични и физиологични данни

Ухото е орган на слуха. То се състои от три части: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо.
Външното ухо се състои от ушна мида и слухов проход. Ушната мида е покрита с продължение на кожата, която постепенно изтънява в слуховия проход и се слива с тъпанчевата ципа. Външния слухов проход се състои от хрущяла и костна та част и тъпанчевата ципа в края на про хода.
Средното ухо се състои от тъпанче, тъпанчева кухина, слухови костици и еустахиева тръба, която свързва тъпанчевата кухина с гърлото. Съставна част на средното ухо е цицковидният израстък - костта зад ушната мида. Той е съставен от костна тъкан и костни клетки /кухинки/. Последните са покрити с лигавица, която е продължение на лигавицата на тъпанчевата кухина. Възпалението на цицковидния израстък се нарича масоидит и често се наблюдава като усложнение на възпалителни процеси в тъпанчевата кухина.
Вътрешното ухо се намира в т.н. камениста част на слепоочната кост и се нарича лабиринт. То се състои от три части - предверие, охлюв и три полукръгли канала. Кухинките на всички тези части са изпълнени с лабиринтна /или слухова/ течност. По стените им се разклонява слуховият нерв.
Външното ухо е предназначено да приема, събира или усилва звуковите вълни. Звуковите вълни се събират в ушната мида, минават през външния слухов проход и срещат обтегнатата тъпанчева ципа, която чрез трептенето си ги предава в тъпанчевата кухина. От тук по веригата на слуховите костици звуковите вълни се насочват към лабиринта, където са разположени разклоненията на слуховия нерв.