вторник, 11 март 2008 г.

Язвена болест.


Язвената болест протича хронично, циклично с периоди на изостряне и подобрение. За развитието на язвената болест най-голямо значение имат нервите, ендокринно-хормонални и локални фактори.
Съществува и фамилна /наследствена/ обремененост. Установено е, че лица с кръвна група А боледуват по-често от стомашна, а лица с кръвна група 0 - по-често от дуоденална язва. При редица хронични заболявания /белодробно сърце, чернодробна цироза и други/ се наблюдава по-висока честота на язвената болест. Нарушеният режим на хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и кафе благоприятствуват развитието на язвена болест.
Болните се оплакват най-често от болка в горната част на корема близо до пъпа. Тя се появява на гладно, нощем, преди или след нахранване. При стомашна язва е характерна ранната болка след нахранване, а за дуоденалната - късната болка след нахранване, болката на гладно и нощната болка. Обикновено болките се изострят пролетно и есенно време, продължават няколко седмици, след което затихват и изчезват.
В някои случаи болестта протича безсимптомно, безболково. По-рядко се наблюдава повръщане, след което оплакванията намаляват. При повечето болни са налице гадене и парене в горната част на корема. Апетитът е нормален, а понякога повишен. Често болните се оплакват от променливо настроение, лесна раздразнителност, безсъние. Почти у половината от тях се установява понижено артериално налягане.
Язвената болест протича под две форми: безболкова /латентна/ и болкова.При латентната форма липсват периодичните се зонни болкови оплаквания, но болните са раздразнителни, имат чести повръщания и усилено слюнкоотделяне. Болестта е по-честта у мъже /в съотношение 2:1 спрямо жените/ като засяга лица под 40-годишна възраст. Най-честата е язвата на доуденума.
Лечението на язвената болест е комплексно. Назначава се строг режим с щадяща диета. Храната съдържа белтъчини от животински и млечен произход, въглехидрати, мазнини от растителен произход, варени или печени ястия. Избягват се екстракти, булъони, консерви.
Препоръчват се 4-5-кратен прием на диетични ястия през деня. Запръжките, газираните напитки и сурови плодове и заленчуци се забраняват. Тютюнопушенето трябва да бъде прекратено. Назначават се медикаменти, които успокояват болките, неутрализират повишената киселинност на стомашния сок и потенцират регенеративните процеси при заздравяване на язвата.
При изостряне на язвата лечението се провежда в болнично заведение. Нередкит усложнения на язвата са кръвоизливите /хематемеза и мелена/ пробив /перфорация/ на язвата и развитие на перитонит. При подобни усложнения болните се настаняват веднага в хирургично заведение, където по показание се извършват кръвопреливания или се пристъпва към оперативно лечение.
Прогнозата на неусложнената язва е благоприятна. При усложнената язва тя се влошава и е неблагоприятна.