неделя, 2 март 2008 г.

Дифтерия на сливиците.

Дифтерията на сливиците е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от дифтериен бактерий. Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път от болни или бактерионосители. Инкубационният период е от 2 да 10 дни. Бактерият може да се локализира навсякъде по гълтача, но предимно по сливиците.
Болестта започва с оплаквания от обща отпадналост, главоболие, повръщане и болки в гърлото. Температурата се покачва до и над 38 градуса С. Дъхът на устата става неприятен. Цветът на кожата на лицето е блед. Пулсът е мек и ускорен. Лимфните възли по шията се увеличават, те са обаче меки и неболезнени. При оглед се откриват умерено увеличени сливици, които са покрити от мръсно-сив некротичен налеп, здраво прилепнал към подлежащата тъкан.
Болните подлежат на изолация. Лечението се провежда от лекар и се състои в инжектиране на дифтериен анатоксин. Усложненията се изразяват в токсично увреждане на сърцето и нервната система /парализа на мекото небце/. Най-важна профилактична мярка е имунизирането на подлежащите контингенти в комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш /т.н. Дифтеткок/.