вторник, 18 март 2008 г.

Седативни средства.

Седативните средства се прилагат при повишена възбудимост на централната нервна система. Седативно действие притежават и сънотворните средства /в ниски дози/, наркотичните аналгетици, а също и т.н. психоседативни средства. Към класическите седативни средства, използувани за ле чение на неврози, се отнасят бромовите соли /бромиди/ и някои фитопрепарати, получени от растенията валериана, хмел, маточина.
От бромовите соли най-често се прилагат натривият, калиевият и калцевият бромиди. Те се резорбират добре в храносмилателния тракт, засилват и конццентрират процеса на задържане в кората на главния мозък. Ефектът на бромидите зависи от типа на нервната система.
При слаб тип на нервната система са необходими по-ниски дози, отколкото при силен тип. Те се прилагат при невроза, повишена раздразнителност, невродермит, климакс. Бромидите притежават известно противоепилептично действие, намират приложение в стоматологията преди болезнени манипулации или при безсъние у деца по време на израстване на зъби. Бромидите имат ниска токсичност, но поради натрупване в организма могат да доведат до хронично отравяне, наречено бромизъм. Бромизмът се характеризира с психическа депресия, отслабване на памет та, сънливост, кожен обрив, конюктивит, хрема, кашлица и бронхит. Лечението на това заболяване се състои в прекратяване на приема на бромиди, въвеждане на високи дози натриев хлорид, течности и обезводняващи медикаменти. За лечение на неврози обикновено бромидите се комбинират с кофеин, а за лечение на язвена болест с атропин /например препаратите бромалгин и броматропин/.
От фитопрепаратите като седативни средства най-често се използуват тези, получени от корените на валериана /дилянка/. Седативният ефект на валериана се свързва със съдържанието на валепотриати, етерични масла, свободна валерианова киселина и алкалоиди, които понижават възбудимостта на централната нервна система и усилват действието на сънотворните средства и транквилизаторите.
Смята се че валерианата действува и рефлекторно посредством специфичната си миризма. Прилага се при нервна възбуда, невроза, сърцебиене, спастични състояния на гладкомускулните органи. Валерианата се прилага под формата на следните препарати: валерианова тинктура валидол /30%-ов разтвор на ментола в ментолов естер на изовалериановата киселина/.
Фитопрепаратът притежава коронароразширяващо, общо съдоразширяващо и спазмалитично действие и се прилага при сърдечна невроза и стенокардия в лека форма Друг препарат е еунервина, съдържащ бромови соли и валерианова тинктура.