неделя, 2 март 2008 г.

Остър тонзилит /Ангина/.

Острият тонзилит /ангина, е инфекциозно заболяване от вирусен или бактериален произход, при което се засягат лига вицата на фаринкса и околната лимфна тъкан. Най-чест причинител е бета-хемолитичния стрептокок.
Инфекцията се предава по въздушно-капков път от болни или здрави бактерионосители. Възпалителният процес обхваща цялата сливица. В зависимост от външните изменения се различават три форми: катарална, фоликуларна и лакунарна.
Болестната картина се състои от местни и общи симптоми. Тя се характеризира с внезапно начало и само понякога се предшествува от неразположение, отпадналост, апатия и главоболие. След това внезапно се появяват студени тръпки и втрисане. Температурата се повишава до и над 39 градуса С. Главоболието се усилва.
Болните са отпуснати, без апетит, появяват се болки при преглъщане, отначало едностранни, а след това двустранни. Болките прогресивно се засилват и стават спонтанни. Езикът е обложен, говорът става гъгнив, появява се лош дъх в устата. Дишането и пулсът се учестяват успоредно с покачването на температурата. След третия ден състоянието постепенно се подобрява - температурата се нормализира, болките в гърлото намаляват и изчезват, апетитът се възтановява.
Местните симптоми зависят от формата на тонзилита. При катаралния тонзилит сливиците са подути и зачервени и придобиват особен блясък. По-късно те потъмняват и се покриват със слузест налеп. Подчелюстните лимфни възли са слабо подути и болезнени при натиск. При фоликуларния тонзилит сливиците са по-силно подути и зачервени, покрити с белезникави, леко надигнати, различни по брой и големина жълтеникави налепи. Това са възпалени лимфни фоликули.
По-късно налепите лесно се отделят. Подчелюстните лимфни възли са подути и силно болезнени при натиск. Лакунарният тонзилит е най-тежката форма протичаща със силно подуване и зачервяване на сливиците, които са покрити с тъмно-сиви или жълто-бели налепи. Подчелюстните и шийни лимфни възли са подути и силно болезнени.
Лечението е консервативно и се провежда от лекар.