вторник, 11 март 2008 г.

Възпалителни заболявания на хранопровода Пептична язва на хранопровода.

Заболяването се характеризира с образуване на пептична язва на хранопровода, причинена от стомашен сок. Обикновено язвата е разположена в долната част на хранопровода, има плоска форма с плитко дъно и е с размер под 1 см. Нерядко се образуват няколко язви. Пептичната язва се развива при заболявания, протичащи с изразен рефлукс /връщане/ на стомашно съдържимо обратно в хранопровода. Оплакванията на болните се появяват периодично, подобни са на тези при рефлуксен езофагит и стомашна язва. Най-характерни са болките зад долната част на гръдната кост. Те се усилват при поглъщане на твърди храни, и при приемане на брашнени храни, както и в легнало положение. Болките често се съпровождат от кисели уригвания и парене зад гръдната кост.
Лечението е консервативно и се провежда с подходяща щадеща кашаво-течна диета, повече течности, болкоуспокояващи медикаменти, предотвратяване на рефлуса. При настъпили усложнения /кървяща язва/ по показание се предприема оперативно лечение.
Прогнозата на неусложнената и грижливо лекувана пептична язва е добра. При усложнена язва прогнозата е сериозна.
Профилактиката се състои в предотвратяване на увреждащи фактори, състояния и възпалителни процеси, които водят до поява на рефлукс и пептична язва.