вторник, 11 март 2008 г.

Възпалителни заболявания на хранопровода Неспецифичен езофагит.

Причините за развитие на неспецифично остро или хронично възпаление на хранопровода са различни: изгаряне чрез поглъщане на киселини и основи, лечебни и диагностични манипулации, механични увреждания от твърда храна или чужди тела, погълнати през устата, инфекциозни заболявания, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, дразнещи храни и медикаменти /аспирин, резерпин и други/, производствени и битови вредности и други.
Болните имат характерни оплаквания: болка зад гръдната кост, между плешките, или в горната част на корема. Болката е неприятна, пареща, и се усилва при поглъщане на алкохол, твърди и кисели храни. Оплакванията се усилват при легнало положение. Понякога е налице болка при преглъщане и повръщане. При някои болни се образуват язви в хранопровода и настъпват кръвоизливи с последваща анемия. Лечението е консервативно-диетично. Назначава се щадеща кашева-течна диета с плодови и зеленчукови пюрета и каши, супи. Храната се поднася в малки порции, но по-често, с повече течности. Едновременно се предлагат обезболяващи средства под формата на разтвор. Забраняват се пикантни храни, алкохол и тютюнопушене.
Прогнозата е добра. Профилактиката се състои в отбягване на храни и течности с увреждащо травматично и възпалително действие.
Рефлуксен езофагит
Това заболяване представлява възпаление на хранопровода, предизвикано от връщане /рефлукс/ на стомашно или дуоденално съдържимо обратно в хранопровода.Пред поставка за рефлукс са повтарящи се повръщания /при язва, гастрит, операция върху стомаха/. Солната киселина и пепсинът на стомашния сок презизвикват възпаление на хранопровода. Връщането на дуоденално /тънко-чревно/ съдържимо обратно в хранопровода причинява още по-силно увреждане тъй като съдържа много ензими, жлъчни киселини и бактерии. Болните обикновено се оплакват от парене зад гръдната кост, чести уригвания на кисело и болка при преглъщане. В легнало положение паренето се засилва. Възпалението на хранопровода създава условия за развитие на пептична язва, пневмония и други усложнения.
Лечението се провежда с подходяща щадеща кашаво-течна диета, прием на повече течности, пюрета от плодове и зеленчуци. При нужда да се прилагат болкоуспокоителни лекарствени разтвори. Забраняват се консумирането на твърди и пикантни храни, газирани питиета, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и кафе.
Прогнозата е благоприятна.
Специфичен /туберкулозен/ езофагит
Туберкулозно възпаление на хранопровода се развива обикновено при наличие на бронхо-белодробна туберкулоза - при поглъщане на храчки, или при наличие на лимфо-жлезна туберкулоза. Туберкулозното възпаление протича с образуване на язви или туморообразни разраствания и стриктури.
Болните се оплакват от болезнено гълтане и болка зад гръдната кост.
Лечението е консервативно. Прилагат се противотуберкулозни медикаменти в рамките на унифицирано и стандартно противотуберкулозно лечение.
Само в единични случаи се предприема оперативно лечение - при незарастващи туберкулозни язви, чести кръвоизливи и ръбцови стеснения на хранопровода.
Прогнозата в повечето случаи е благоприятна.