вторник, 18 март 2008 г.

Мастноразтворими витамини.

Витамин А /ретинол/. Той регулира растежа на организма, формирането на зъбите и епитела на лигавиците, нормалното развитие на нервната система и половите жлези, синтеза на половите хормони и кортикостероидите. Участвува в образуването на зрителните пигменти /родопсин, йодопсин/.
Витамин А се натрупва в чернодробните клетки. Прилага се в комплексното лечение на възпалителните и инфекциозните заболявания на дихателната и храносмилателната система, на кожата, очите /кокоша слепота/, при камъни в бъбреците и жлъчния мехур, при хиперфункция на щитовидната жлеза. При предозиране на витамин А се наблюдават главоболие, повишено вътреочно налягане, сърбеж, рагади, повръщане, нарушение в съня, двойно виждане, болки в ставите и костите.
Витамин Д /калциферол/. Известни са няколко форми на витамина, от които най-важни са Д2 и Д3. Витамин Д2 /ергокалциферол/ се получава само по изкуствен начин чрез облъчване на ергостерол с ултравиолетови лъчи.
Витамин Д3 /холикалциферол/ се среща в естествен вид - образува се в кожата под действието на ултравиолетови лъчи. Той е главният витамин в рибеното масло. Витамин Д регулира калциево-фосфорната обмяна, като усилва резорбцията на калция в червата,а с това и на фосфора. При недоимък на витамина се развива рахит. При хипервитаминоза се появява главоболие, повишаване на артери алното налягане, жажда, повишава се концентрацията на калциеви йони в кръвта и урината.
Витамин Е/токоферол/. Нарича се витамин на плодовитостта или антистерилитетен фактор. Той регулира нормалното развитие и функцията на епитела на половите жлези и развитието на плода. Повишава устойчивостта на организма към кислородния недостиг. Има значение за поддържане на тонуса на скелетната мускулатура. При недоимък на витамин Е се наблюдава нарушение на развитието на семенните каналчета и стерилитет у жените или прекъсване на бременността. Витамин Е се прилага при хабитуален или заплашващ аборт, липса на мензис, нарушение в развитието на сперматозоиди, мускулна дистрофия, импотентност, парализи след полиомелит /детски паралич/, атеросклероза.
Витамин К1 /канавит/. Той е антихеорагичен /против кръвотечение/ витамин, разпространен широко в приподата. Естественият витамин, получен от растения, е маслена течност и се нарича витамин К1. Полученият от рибено брашно витамин се нарича витамин К2. Витамин К се резорбира в червата при наличие на жлъчни соли. Той се натрупва в черния дроб, където е необходим за синтеза на някои от факторите на кръвосъсирването /най-вече протромбина/. При авитаминоза К, която се наблюдава у възрастни при намалено отделяне на жлъчен сок, се появяват кръвоизливи от венците, носа, червата, удължено кървене при вадене на зъби.