понеделник, 21 януари 2008 г.

Витамин В12

Витамините от В група включват: витамин В6 (пиридоксин), витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин) , витамин В12, ниацин (никотинова киселина, витамин РР), фолиева киселина (фолацин, фолат), биотин и пантотенова киселина. Препоръчителна дневна доза: 6 мкг Безопасна горна граница: 3 000 мкг Добри хранителни източници: Миди, шунка, херинга, риби (най-вече сьомга, риба тон), морски дарове. Лечебни свойства Наричан също кобаламин, В12 е съществен за производството на миелин – мастната обвивка, която изолира нервните влакна, като по този начин осигурява правилното движение на електрическите импулси в тялото. Заради тази важна функция недостигът на витамин В12 може да доведе до цяла поредица проблеми: загуба на паметта, объркване, халюцинации, умора, загуба на равновесие, забавени рефлекси, повредено възприемане на допир или болка, вдървяване и изтръпване на краката и ръцете, бучене в ушите и загуба на слуха в следствие на твърде силен шум. Недостигът на В12 също се свързва със симптоми, подобни на множествена склероза и слабоумие. При голям недостиг се получава дегенерация на миелиновата обвивка. Но това е само началото на важността на витамин В12. Учени са открили, че недостигът му повишава нивото в кръвта на вещество, наречено хомоцистеин. Освен че в големи дози то е токсично за мозъчните клетки – като по този начин повдига сериозни въпроси за потенциалната си роля в Болестта на Алцхаймер – хомоцистеинът е може би една от първостепенните причини за сърдечните болести. Той активира система на съсирване, която прави кръвните клетки по-лепкави и ги кара да се прилепват към артериалните стени. Има доказателства, че при някои хора натрупването на хомоцистеин може би се причинява от генетичен дефект, но при други просто е резултат от недостиг на витамин В12 (въпреки че недостигът на фолиева киселина и витамин В6 може да направи същото). Тъй като витамин В12 е важен и за производството на червени кръвни клетки, големият му недостиг може да доведе до състояние, наречено злокачествена анемия, която може да понижи нивата на енергия. Когато вземете В12, почти веднага ще усетите експлозия от енергия в костния мозък – повече клетки – и това ще означава по-голям капацитет за пренос на кислород до тъканите. За нещастие, обаче,10 до 30% от хората над 50-годишна възраст не могат да получават достатъчно В12 чрез нормалния си хранителен режим. Стомахът им не секретира достатъчно стомашна киселина, за да разложи храната, така че В12 да може да се складира в черния дроб и мускулите, докато не потрябва. (Ако имате проблеми с абсорбацията, докторите препоръчват да се използват подезични таблетки В12 – които се приемат, като се слагат под езика – или В12 назален гел; и двете могат да се намерят в магазините за здравословна храна.) Наръчник на купувача Освен ако не сте вегетарианец и не избягвате всички продукти от животински произход, е лесно да получавате достатъчни количества витамин В12 от хранителни източници, тъй като имате нужда от много малки количества от него. Затова вероятно няма нужда да приемате добавка, освен ако Вашият лекар не ви е препоръчал. Вегетарианците трябва да търсят хранителни продукти, подсилени с витамин В12, или да приемат добавка. Контрол на безопасността Добавките от витамин В12 се смятат за изключително безопасни, дори в големи дози. Хора, страдащи от всяко от следните заболявания, обаче, трябва да се консултират с доктора си, преди да започнат да вземат добавки с този витамин: недостиг на фолиева киселина, недостиг на желязо, всякакъв вид инфекции, Болест на Лебер, полицитемия вера (състояние на анормално увеличение на червените кръвни клетки) или уремия (токсично натрупване в кръвта на вещества от урината). http://www.tialoto.bg/article.php?cat=19&id=2106