вторник, 22 януари 2008 г.

Шефът на “Шейново” на съд за износ на стволови клетки.

Надзорният съвет на Столичния медицински холдинг ще внесе в съда сигнал за износ на стволови клетки срещу шефа на болница "Шейново" д-р Димитър Драгиев, който е и съизпълнителен директор на холдинга. Това съобщи вчера шефът на Надзорния съвет на Столичния медицински холдинг проф. Пожарлиев. Преди заседанието членовете на надзора получиха сигнал, че частна фирма, регистрирана на адреса на д-р Димитър Драгиев, изнася стволови клетки на новородени в Холандия и Белгия. Д-р Драгиев обвини колежката си Татяна Василева, че е подготвила "анонимката".
След заседанието Надзорния съвет стана ясно, че директорката на Столичния медицински холдинг Татяна Василева е отстранена от поста. Лошо управление и финансови резултати, забавяне на регистрацията на холдинга, както и прекомерна употреба на алкохол са причините, съобщиха общински съветници. Четирима от членовете на Надзорния съвет са били "за", а един се е въздържал. Решението трябва да се гласува и от Управителния съвет за окончателното й отстраняване, но това е почти сигурно.
Холдингът е шапката на всички медицински заведения в София и беше създаден преди 2 г. Колегата й д-р Драгиев пък ще трябва да отговаря за регистрирана частна фирма за посредничество при износа на стволови клетки за Холандия и Белгия. На 6 октомври 2005 година в Софийски градски съд (СГС) на адреса на частен имот на д-р Драгиев е регистрирана Групова практика за специализирана медицинска помощ (ГПСМ) "Шейново-2005" ООД е посочено в сигнала, който надзорниците получиха преди заседанието. В предмета на дейност на частното дружество е включено и "посредничество при съхраняване на стволови клетки от пъпна връв за автотрансплантации". Съдружници в ООД-то са двама лекари от общинската болница "Шейново" - д-р Димитър Георгиев и д-р Начко Чалманов. Според данни на Столичния медицински холдинг за по-малко от година от услугата на частната фирма са се възползвали над 50 семейства. Всяко едно от тях е внесло по 1 500 евро за посредническата услуга в сметката на "Шейново-2005".
Стволовите клетки на новородените се съхраняват в Холандия и Белгия. Родителите получават сертификат с идентификационен номер, вместо договор с ясни клаузи. Доктор Драгиев твърди, че семействата подписват договор преди да дадат стволовите клетки от пъпната връв на новороденото си. От агенцията по трансплантации обясниха, че договорът е задължителен и допълниха, че "автотрансплантациите не подлежат на регулация от нито един член на закона за трансплантациите". Доктор Димитър Брънков от дирекцията за развитие и контрол на трансплантациите допълни, че автотрансплантациите в момента подлежат на контрол единствено от Европейската комисия.
В сигнала срещу д-р Драгиев е посочено, че дълговете на болница "Шейново" непрекъснато нарастват. "Ръководството без разрешение на общината, която е собственик на лечебното заведение прави ремонти, купува апаратура и консумативи", пише в документа, който д-р Драгиев нарече анонимка. От Столичния медицински холдинг са категорични, че за 2004 и 2005 г. на акушеро-гинекологичната болница е предвидено финансиране единствено за текущата лечебна дейност. Въпреки това, изпълнителният директор д-р Димитър Драгиев ремонтира сградата за 1 035 000 лв., като себестойността на строителните работи на кв метър излизат около 240 лв. Изпълнител е фирма "Проконс" ЕООД, която първоначално е сключила договор на стойност 1 000 000 лв. за ремонта. Следват четири анекса, които вдигат първоналната сума с още 35 000 лв.
Без знанието на Столична община през последните две години в болницата е закупена и апаратура за 1 390 000 лева, като част от нея не е свързана със специализираната дейност на болница "Шейново". Сключените договори за доставка на нова апаратура, които все още не са реализирани изцяло са за 1 600 000 лв. Това ще доведе и до увеличаване на дълговете на болницата и за бъдещи периоди, категорични са в общината. За лекарства са похарчени само 260 000 лв., което според здравни експерти е нормално, тъй като в родилен дом като Шейново патологията е малко. Тази цифра контрастира драстично със стойността на закупените консумативи за лабораторни изследвания. За 2005 г. тя е 2 100 000 лв., като с някой от доставчиците са сключени двугодишни договори. Миналата година болничното ръководство е сключило и договор за пране за 100 000 лв., който е останал неразплатен. Същата е и съдбата на още един договор - за храна на стойност 170 000 лв.
Това е част от механизма за екстремно увеличение на задлъжнялостта на болницата, чиито борчове за две години са скочили три пъти. Д-р Драгиев обясни, че ремонтите наистина са бмез разрешение на принципала, но са само за 903 000 лв. Той не отрече, че е закупил апаратура за 1 390 000 лв., но бе категоричен, че тя е за нуждите на болницата.http://actualno.com/