вторник, 22 януари 2008 г.

Стволови клетки лекуват МС-техниката е все още далеч от клинично прилагане.

Стволови клетки лекуват МС
Техниката е все още далеч от клинично прилагане, но ранни тестове в експериментални условия на мишки са показали окуражаващи резултати. Ако резултатите се потвърдят, новият метод ще помогне на милиони хора по света страдащи от Множествена склероза.
Множествена склероза е хронично заболяване на нервната система, при което се атакува миелина, който изгражда обвивките на аксоните. Пациентите с множествена склероза могат да преживяват мускулна слабост, нарушения на зрението, равновесието и други. в най – тежки случаи се обездвижват.
В новото изследване са използвани стволови клетки за компенсиране увредите при Множествена склероза. Стволовите клетки били взети от нервни тъкани на възрастни, наречени неврални стволови клетки.
Италианските специалисти се фокусирали върху неврални стволови клетки, тъй като те можели потенциално да заместят функцията на увредените неврони.
Невралните стволови клетки могат да дадат начало на верижна реакция, за производство на миелин, обясняват учените.
Те инжектирали неврални стволови клетки във възрастни мишки със заболяване подобно на Множествена склероза. Инжектираните стволови клетки били проследявани на Ядрено Магнитен Резонанс в продължение на тридесет дни.
Стволовите клетки не губели време и само ден след инжектирането, се позиционирали близо до засегнатите мозъчни зони. Когато продукцията на миелин започнела, симптомите на болестта при експерименталните животни се подобрявали.
Мишките, на които били инжектирани стволови клетки показали почти пълно възстановяване от болестта. Останалите животни преживяли пълно развитие на симптомите на болестта.
Предстои още много работа преди този метод да бъде приложен при хора, подчертават учените, но те се надяват на успех, въпреки че все още не са наясно относно възможните странични ефекти от такова лечение.
Резултатите от проучването са представени в Чикаго пред годишен конгрес на Обществото по радиология на Северна Америка, съобщава ВВС.