понеделник, 21 януари 2008 г.

Инжектирането на човешки стволови клетки помага при парализа.

Инжектирането на човешки стволови клетки помага при парализаTV5 излъчи репортаж за постиженията на американските учени от университета в Калифорния, които са установили, че стволовите клетки създават нови неврони и олигодендроцит – различен вид клетки, образуващи миелин.
Това вещество, изградено от липид и протеини, спомага основно за пренасянето на електрическите сигнали в нервната система. Когато миелинът е в достатъчно количество в организма, “връзката” между мозъка и мускулите е безупречна
В своя доклад учените доказват, че стволовите клетки са основен градивен материал и могат да се превърнат във всякакъв вид тъкан в зависимост от това в коя част на тялото са инжектирани.
Експериментът, който учените са направили, е върху мишки. Увредили са гръбначния им стълб и те са получили частична пареза. Девет дни след това са им инжектирали плодни стволови клетки, извлечени от пъпчетата на новородени. Четири месеца по-късно мишките са движили крайниците си съвсем нормално за разлика от екземплярите, на които са били инжектирани друг вид стволови клетки или е приложено различно лечение.
Учените подчертават обаче, че са нужни още много експерименти преди да започнат клиничните опити върху хора. Освен това те все още не са си отговорили на един много важен въпрос – колко стволови клетки могат да се инжектират максимално, за да се постигне оптимално възстановяване след парализа?