вторник, 22 януари 2008 г.

Ватиканът ужасен и от 'етичните' стволови клетки.

Католическата църква реагира остро на твърденията на американски изследователи, че вече владеят безопасен за човешкия ембрион метод за извличане на стволови клетки, съобщи Ройтерс.
Това попари надеждите на учените, че този пробив ще сложи край на шумотевиците около етичните аспекти на тяхната работа, която има за цел лечението на болести като рак и диабет.
Миналата седмица от компанията Advanced Cell Technology (ACT) обявиха, че са създали стволови клетки от единични клетки, изтеглени от току-що оплодени човешки ембриони без последните да бъдат повредени.
Досега изследователите добиваха стволови клетки от по-възрастни зародиши, които неизменно биваха умъртвявани при експериментите. Това предизвикваше възмущението от страна на загрижените за човешкия живот и достойнство световни лидери, обитаващи Ватикана и Белия дом.
В интервю за Ройтерс главата на Папската академия по естествени науки епископ Елио Сгреция (Elio Sgreccia) обясни, че новият метод на американците от ACT е осъдителен на първо място с това, че използва "неестествено" създадени ембриони чрез метода 'ин витро' в клиники по оплождане. Освен това от зародишите се отстранява не просто клетка, а такава която може да репродуцира човешки ембрион.
Сгреция е обезпокоен и от думите на ръководителя на научния екип на ACT Робърт Ланза (Robert Lanza), според който използваните ембриони-донори на клетки могат отново да бъдат имплантирани в майката. Епископът е убеден, че нищо не може да гарантира, че след процедурите плодът ще се развива нормално.
Сгреция препоръчва учените да се занимават с изследвания на стволови клетки от възрастни индивиди, в които Църквата вижда повече потенциал и нищо осъдително.
И оттатък Атлантика реакциите на 'етиците' не закъсняха. Американският специалист по биоетика към Съвета на епископите на САЩ Ричард Дьорфлингер (Richard Doerflinger) обвини учените от АCT, че са унищожили 16 човешки ембриона при своите експерименти.
"Дебатът не може да бъде разрешен чрез научен пробив, защото е идеологически", коментира професорът по биоетика от Манчестърския университет Джон Харис.
Според него използването на стволови клетки ще получи зелена светлина, когато широко се приеме, че в най-ранното си развитие човешкият зародиш няма никакво или почти никакво значение от гледна точка на морала.