понеделник, 21 януари 2008 г.

Специалисти алармират: Болните от Алцхаймер се удвояват на всеки 20 г.

25 млн. души в света са засегнати от болестта на Алцхаймер и свързаните с нея смущения 100 години след като бе идентифицирана от германския лекар Алоис Алцхаймер, а експертите се опасяват, че случаите на заболяването ще се удвояват на всеки 20 години, предаде Франс прес.
Всяка година биват регистрирани 4,6 млн. нови случая, т.е. един нов случай на всеки седем секунди.
От болестта на Алцхаймер и други форми на деменция вероятно ще бъдат засегнати 42 млн. души през 2020 г. и над 81 млн. до 2040 г., предсказаха десетина международни експерти в рамките на изследване, чиито резултати бяха публикувани в края на 2005 г. в сп. "Лансет".
Най-засегнати са развиващите се страни с 60% от случаите, според преценките на организацията Alzheimer's Disease International (ALZ.co.uk), в която членуват 75 национални асоциации за борба с болестта в света.
Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер - 21 септември,
ще бъде отбелязан с изложби, научни конференции и изкачване на Килиманджаро с цел да се съберат средства за борба с болестта, която се превръща във все по-голям здравен проблем.
Между 2001 г. и 2040 г. броят на болните вероятно ще нарасне четири пъти в Индия, Китай и други страни в Азия, и ще се увеличи дори пет пъти в Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток.
В Западна Европа, където 5,4 млн. души са засегнати от болестта, десетки асоциации биха тревога на конференция в Париж през юни, като призоваха борбата срещу болестта на Алцхаймер да стане приоритет на общественото здравеопазване.
За тази "болест на бъдещото",
както я нарече френският експерт Бруно Дюбоа, обаче се знаят малко неща и тя е нелечима, макар че своевременното й диагностициране, някои лекарства и стимулирането на мозъчната дейност могат да забавят загубата на паметта и намаляването на умствените способности.
Ще трябва да открием как да се притечем на помощ на страдащите от деменция пациенти чрез лекарства и медицински грижи, защото в противен случай, като се има предвид демографското развитие, след 20-30 години те ще заемат всички болнични легла, с които разполагаме, предупреди Бенгт Винблад, проф. по гериатрия от института Каролинска в Стокхолм.
У нас
Невролози искат здравната каса (НЗОК) да реимбурсира лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, каза доц. Лъчезар Трайков от Клиниката по неврология към "Александровска болница" и председател на сдружението "Алцхаймер в България".
Досега това не е правено, а месечното лечение на един пациент е между 150-300 лева, обясни доц. Трайков.
Касата ще реимбурсира лекарства, само ако Министерството на здравеопазването промени наредбата за списъка на заболяванията, чието домашно лечение НЗОК напълно или частично заплаща, допълни той.
От здравното министерство преди седмица са отговорили на запитване от Катедрата по неврология към Медицинския университет в София, че болестта на Алцхаймер "не подлежи на лечение и терапевтичният резултат е несигурен", обясни специалистът.
Това са част от причините, поради които заболяването няма да се впише в наредбата, допълни той.
Популярната френска актриса Ани Жирардо е засегната от болестта на Алцхаймер, заяви нейният адвокат Еманюел Асмар, цитиран от Франс прес. Той направи това изявление по повод Световния ден за борба с болестта.
Актрисата все още е с ума си - излиза навън, работи и на практика води нормален живот. Лекарите смятат, че е заболяла от Алцхаймер преди около три години.
"Жирардо работеше много през последните три години и продължава да работи. Тя има много професионални проекти", увери Асмар.
74-годишната актриса се е снимала в много филми. Кариерата й започва с роля в "Роко и неговите братя" на Лукино Висконти през 1960 г.
Отличена е с няколко награди "Сезар", последната от които получава като актриса в поддържаща роля в "Пианистката" на Михаел Ханеке през 2000 г.
Сред известните личности, засегнати от Алцхаймер, са британската писателка Айрис Мърдок и американският президент Роналд Рейгън, вече покойници.
Говори се, че Елизабет Тейлър също страда от болестта.
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=557487