понеделник, 21 януари 2008 г.

Лечението в бъдеще със стволови клетки.

Медицинската наука има големи надежди по отношение лечението със стволови клетки. Затова до момента са проведени много проучвания за различните видове стволови клетки и техните терапевтични приложения.
Възстановяване на увредена тъкан
Много приложения на стволовите клетки се свеждат до т.нар. категория „регенеративна медицина”, която се занимава със заместването или възстановяването на увредена или липсваща тъкан. В по- голямата си част, изследванията в тази област се фокусират върху ембрионалните и/или костно- мозъчни стволови клетки.
Медицинската наука очаква, че стволовите клетки от пъпна връв ще бъдат също толкова, но не и по- малко ефективни в процеса на тъканното възстановяване, колкото и стволовите клетки с друг произход. Освен това те са по-млади, имат по- голяма жизненост и не се отхвърлят от организма.
Ето няколко примера:
• Проучване за автоложните стволови клетки и тяхната роля във възстановяването на сърдечната мускулна тъкан след сърдечен удар има голям успех. Клиничните изследвания дадоха положителни резултати. Проучване за това приложение бе проведено в Европа. Резултатите при пациенти с хронични сърдечни заболявания са също обещаващи.

• При изследване на животни в лабораторни условия бе създадена нервна тъкан от автоложни стволови клетки. Някои проучвания ни карат да вярваме, че в крайна сметка ще бъде възможно да се възстанови увреждането, причинено от мозъчен кръвоизлив. Доклад на британски автори цитира и други заболявания като Амиотрофична Латерална Склероза (АЛС), болестта на Parkinson и увреждания на гръбначния мозък. Друг много скорошен научен обзор включва в този списък също болестта на Alzheimer и множествената склероза.
• Изследователите хранят големи надежди за използването на стволови клетки в бъдещето лечение на диабет. Възможни приложения за лечението на автоимунни заболявания като системната склерозa и ювенилния артрит също са изследвани.
• „Тъканното инженерство’ се занимава с изкуственото създаване на тъкани. Стволовите клетки изграждат синтетично „скеле” с цел да се създаде кожа, тъканта на сърдечна клапа и кост. Тази техника може да доведе до много нови приложения на стволовите клетки в хирургията. Вече са проведени различни успешни експерименти с животни в тази област.
• Стволовите клетки играят също важна роля в генната терапия. Някои заболявания се дължат на неправилното функциониране на поредица от гени. При заместването на болестно променени гени със здрави такива, получени от известен брой стволови клетки, би било възможно, чрез автоложна трансплантация, да се лекуват пациенти с имплантиране на тези „възстановяващи гените” стволови клетки.
Списъкът с болести, за които учените считат, че стволовата клетъчна терапия може да се използва скоро, е много по- дълъг. Този списък включва липса на бъбрек, колит, чернодробна цироза, очни болести като пигментозен ретинит и цялостно нов подход в лечението на рака.
Много приложения на стволовите клетки в медицинската наука са все още в експериментален стадий. Ще отнеме известно време преди те да станат стандартен лечебен метод в медицинската практика. Все пак учените са единодушни, че стволовите клетки ще имат съществена роля в „медицината на бъдещето”.
-->