понеделник, 21 януари 2008 г.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

От Декември 2005 година в България започна дейността си най- голямата в Европа компания за съхранение на стволови клетки “CRYO SAVE”. Тя е представена в повече от 20 страни по света, а сега и у нас. Cryo-save е компания специализирана в събирането, отделянето и съхранението на стволови клетки
от кръв от пъпна връв и плацентаот костен мозъкот мастна тъкан
Услугата съхранение на стволови клетки от кръв на пъпна връв се предлага вече в цяла България под името Cryo- Cord.
Запазването на стволови клетки при раждането на Вашето дете може да се окаже от голямо значение след време. Затова повече от 50 000 родители съхраниха стволови клетки от техните новородени деца, използвайки Cryo-Cord.
При раждането на Вашето дете голям брой жизнени стволови клетки се извличат лесно от плацентната кръв с помощта на Cryo-Cord. След това се изпращат в лаборатория за крио (нискотемпературно) съхранение.
След като кръвта от пъпна връв се обработи в лабораторията на Cryo Save близо до Брюксел, стволовите клетки биват разделени в две епруветки и се запазват на две отделни места. Те са готови за използване по- късно при лечението на Вашето дете, ако е необходимо.
Защо да се съхраняват стволови клетки от моето дете?
Медицински изследвания показват, че е възможно да се приложат собствени стволови клетки при болест или увредена част от тялото, с което те могат да помогнат за възстановяване на увреждането. Обикновено това се получава най- добре със стволови клетки, произлизащи от същия човек. Затова е от полза да се запазят стволови клетки от плацентна кръв на Вашето дете, отколкото от някое друго. Ако Вашето дете се разболее сериозно в бъдеще, възможно е съхранените стволови клетки да помогнат на лекарите в неговото лечение.
Защо по време на раждането?
В плацентната кръв се намира значително количество от стволови клетки с голяма жизненост. Стволови клетки може също да бъдат извлечени по- късно, но и качеството, и количеството им ще бъдат значително намалени.
Съхранението на стволови клетки от кръв от пъпна връв на детето има няколко допълнителни предимства:• клетките могат да бъдат съхранени десетилетия и да бъдат винаги на разположение;• със стволови клетки, произлизащи от собствения организъм на детето няма риск от отхвърляне;• няма риск от вирусна или друг вид инфекция;
Каква е терапевтичната стойност на стволовите клетки?
Понастоящем, стволовите клетки се използват в лечението на няколко заболявания (а именно левкемия, рак и авто- имунни заболявания). Учените вярват, че стволовите клетки ще изиграят важна роля в лечението на различни други болести.
Стволовите клетки могат да възстановят различни видове телесни тъкани: кръвни, мускулни, нервни и чернодробни клетки, костна и сърдечна тъкан. Ако тъканта е увредена, стволовите клетки могат да бъдат приложени директно на мястото на увреждане. Например: след миокарден инфаркт стволовите клетки могат да се въведат на мястото на инфаркта. Това има положителен резултат върху оздравителния процес.
Освен това, някои признаци сочат, че стволовите клетки могат да изиграят роля в лечението на болести като тази на Parkinson, Alzheimer, множествена склероза и диабет. Някои от тези болести се дължат на липсващи или нефункциониращи клетки. Стволовите клетки могат да помогнат за заместването на клетките, които отсъстват или са в недостиг.
Генната терапия, която все още е в начален стадий, ще е в състояние да лекува някои генетични заболявания. Това би станало най- добре със стволови клетки, произлизащи от самия пациент.
Много приложения на стволовите клетки в медицинската наука са все още в експериментален стадий. Ще отнеме известно време преди те да станат част от рутинната медицинска терапия.
Как се осъществява взимането на кръв от пъпна връв с Cryo-Cord?
Взимането на кръв от пъпна връв е проста и безопасна процедура. То се извършва веднага след раждането и е безболезнено за майката и плода.
Ако решите да се възползвате от предложението на Cryo-Cord, ние Ви съветваме да подадете искането си навреме. Веднага щом получим попълнените формуляри за Вашето искане, ще Ви изпратим пълен Cryo-Cord комплект за взимане на кръв от пъпна връв.
Взимането на кръв от пъпна връв е изключително лесно за извършване. Само по себе си то отнема няколко минути и се извършва от Вашия гинеколог или акушерка.
Ние уреждаме куриер, който до 24 часа ще вземе кръвта от пъпна връв от болницата и ще я достави в лабораторията ни. Там ще изолираме стволовите клетки и ще ги съхраним при температура -196 градуса С. Нашата лаборатория има официален сертификат EN ISO 17025 и се охранява 24 часа в денонощието от няколко алармени системи за оптимална сигурност.
Съхранение на стволовите клетки
Съхранението на стволовите клетки с Cryo-Cord за първите двадесет години е включено в цената. След това Вашето дете може да реши дали да удължи съхранението.
Цялата информация за Вашето дете се запазва в базата данни на Cryo-Cord. Така по- късно можем бързо да получим съхранените клетки. Поради съображения за сигурност, стволовите клетки се запазват в две отделни епруветки в две различни лаборатории.
Клетките може да са на разположение по всяко време на лекуващия лекар. Te се съхраняват само за употреба от донора (Вашето дете) или близък член от семейството и никога не биха били използвани от нас за други цели.
Абсолютно стерилните условия, сигурността и конфиденциалността са гарантирани. Само упълномощен персонал има достъп до нашите лаборатории. В зоните ни за криогенно съхранение са осигурени най-строги охранителни мерки.
Каква е цената за Cryo-Cord?
Общата цена за взимането на кръв от пъпна връв, трнспортирането й чрез куриер, обработването и съхранението на стволови клетки за първите 20 години е 3000лв. Не се налага никакво допълнително плащане.
Предварително се заплащат 400 лв. Тази сума е необходима за записването Ви.След успешното съхранение на клетките се доплаща останалата сума от 2600 лв. Тя включва стойността на обработване на кръвта и извличане на стволовите клетки, стойността на замразяването и съхранението им за пърите 20 години, както и цената за обработване и поддържане на данните.*Цената е до Юли 2006 г. и след това може да бъде променена.
Ако сте заинтересовани, не изчаквайте последния момент!
Свържете се с нас колкото е възможно по- рано по време на Вашата бременност за да се запишете в програмата Cryo Cord. Ще осигурим обучен наш представител, за да извърши процедурата Cryo Cord в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас. Ако това е невъзможно за населеното място, в което живеете, ще Ви изпратим комплект Cryo-Cord за взимане на кръв с цялата необходима подробна информация за Вашия гинеколог или акушерка.
Обсъдете предпочитанията си предварително с Вашия гинеколог или акушерка, за да Ви дадат необходимите насоки, преди раждането на Вашето бебе.
Ако желаете да получите допълнителна информация, посетете нашия website или се свържете с някой от представителите ни.
Болница „Шейново”, кабинет 2ул.”Шейново” 19, гр. София 1504
Тел. 02/ 944 96 92Факс: 02/ 944 11 63
office@agcabinet.infowww.cryo-save.com

Информация за стволови клетки в интернет:
http://stemcells.nih.gov/index.asphttp://www.nature.com/nature/stemcells/http://www.stamcel.org/html/stamcellen2.htmhttp://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/bone-marrow-transplanthttp://europa.eu.int/comm/research/quality-of-life/stemcells.html
Нещо повече…
Какво са стволовите клеткиЛечението сегаЛечението в бъдещеСъхранениеCryo - CordCryo - Life
КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ
По време на зачеването яйцеклетката и сперматозоида се сливат, за да се образува оплодената яйцеклетка. Тя се дели, при което се получават две ембрионални клетки. На свой ред тези клетки продължават да се делят, в резултат на което след няколко седмици развитие се оформя плода с ранни белези на органен растеж. Плодът се ражда, пораства дете, за да стане възрастен човек.
Трудно е да се повярва, че една единствена оплодена яйцеклетка чрез просто клетъчно делене е способна да даде началото на толкова различни видове клетки. Природата е направила това възможно чрез оползотворяването на стволовите клетки: клетки, които се делят, за да създадат една нова стволова клетка и една специализирана такава, като мозъчна клетка (неврон), кожна или чернодробна например.
Има три различни видове стволови клетки:
• Ембрионални стволови клетки. След оплождането тези неспециализирани клетки се превръщат във всички видове клетки на човешкия организъм. Но преди тези клетки да бъдат взети, с цел бъдещо лечение, е необходимо ембриона да бъде унищожен в лаборатория. Такава практика поставя значителни етични проблеми. Поради тази причина Cryo- Save не се занимава със събиране на ембрионални стволови клетки.
• Стволови клетки от възрастен човек. Стволовите клетки не изчезват след раждането, те остават в тялото ни и участват във възстановяването на увредени тъкани. Броят на този „резерв” намалява с възрастта. Освен това с времето губят жизнеността си. Стволовите клетки от възрастни също могат да се развият в други клетъчни видове и могат да бъдат набавени главно чрез костно- мозъчна пункция.
• Стволови клетки от кръв на пъпна връв са също с възможност да се развият в различни клетъчни видове. Тези клетки са изключително млади и много жизнени, могат да бъдат взети лесно на невисока цена. Те могат да бъдат замразени и в бъдеще да се използват за лечение на самия донор на клетки или за друг пациент.
Стволовите клетки от кръв на пъпна връв имат известни предимства- те са по- жизнени и лесно се взимат, без да има някакви етични проблеми. До скоро кръвта от плацента просто се е изхвърляла.
Едно нещо е сигурно: съществуват повече възможности за лекарите, които имат достъп до автоложни стволови клетки, взети от кръв на пъпна връв, отколкото за тези, които нямат такъв достъп.
ЛЕЧЕНИЕ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СЕГА
Защо да съхраним стволови клетки от кръв на пъпна връв? Отговорът е прост: защото вярваме, че тези клетки е възможно да бъдат използвани някой ден за лечение на самия донор.
Два вида приложение
Съществуват два начина на лечение: автоложно и алогенно. При автоложната трансплантация пациентите получават стволови клетки, които произлизат от тяхната собствена кръв. При алогенната трансплантация пациентите получават клетки, които са дарени от някой друг.
Какви видове лечение със стволови клетки вече съществува?Понастоящем стволови клетки се използват в следните случаи:• Вече десетилетия медицината използва алогенна трансплантация на костен мозък за лечението на кръвни заболявания като левкемия. В тези случаи болният костен мозък се замества със здрав. Всъщност костният мозък съдържа много кръвообразуващи стволови клетки. От 1988 г. алогенните стволови клетки, получени от кръв на пъпна връв, се използват в лечението на левкемия. Счита се, че вече са осъществени около 2000 трансплантации със стволови клетки от кръв на пъпна връв. Процентът на успех е също толкова висок, колкото при използване на стволови клетки от костен мозък.• През 2000 г. водещo медицинско списание публикува авторитетна статия, представяща списък със заболявания, които понастоящем могат да бъдат лекувани със стволови клетки от костен мозък. Сред тези заболявания са някои форми на рак на кръвта, болести на лимфната система като болестта на Hodgkin, някои видове тумори (включително на гърдата и яйчниците) и автоимунни заболявания като множествена склероза и ювенилен артрит.• Автоложните стволови клетки се използват също след химиотерапия за лечение на рак, с цел да се подпомогне възстановяването на костния мозък.
Автоложно лечение със стволови клетки, получени от кръв на пъпна връв.Тъй като съхранението на стволови клетки от кръв на пъпна връв за автоложна употреба като техника е известно от скоро, само няколко случая са документирани. Все пак съществува известен клиничен опит. В този смисъл си заслужава да се спомене доклада от 2003 г. на холандски учени: „Огромният клиничен опит, получен от автоложни и алогенни трансплантации на стволови клетки, взети от костен мозък и периферна кръв, доказва без съмнение, че резултатите от автоложни стволови клетки от кръв на пъпна връв ще бъдат поне също толкова добри’.
Кога са нужни автоложните стволови клетки?При известен брой заболявания алогенните (т.е.”чужди”) стволови клетки може да бъдат отхвърлени от организма. В този случай единствената възможна алтернатива е лечението с използване на автоложни стволови клетки, взети от самия пациент, на който се присаждат. При други болести като левкемия, решението дали да се използват автоложни или алогенни стволови клетки зависи от лекаря. Понякога използването на стволови клетки от кръв на близък родственик е най- доброто разрешение. Препоръчително е да предоставите това медицинско решение на Вашия лекар.
БЪДЕЩЕТО НА ЛЕЧЕНИЕТО СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
Медицинската наука има големи надежди по отношение лечението със стволови клетки. Затова до момента са проведени много проучвания за различните видове стволови клетки и техните терапевтични приложения.
Възстановяване на увредена тъканМного приложения на стволовите клетки спадат към т.нар. категория „регенеративна медицина”, която се занимава със заместването или възстановяването на увредена или липсваща тъкан. В по- голямата си част, изследванията в тази област се фокусират върху ембрионалните и/или костно- мозъчни стволови клетки.
Ето няколко примера:• Проучване за автоложните стволови клетки и тяхната роля във възстановяването на сърдечната мускулна тъкан след сърдечен удар има голям успех. Клиничните изследвания дадоха положителни резултати. Проучване за това приложение бе проведено в Европа. Резултатите при пациенти с хронични сърдечни заболявания са също обещаващи.• При изследване на животни в лабораторни условия бе създадена нервна тъкан от автоложни стволови клетки. Някои проучвания ни карат да вярваме, че в крайна сметка ще бъде възможно да се възстанови увреждането причинено от мозъчен кръвоизлив. Доклад на британски автори цитира и други заболявания като Амиотрофична Латерална Склероза (АЛС), болестта на Parkinson и увреждания на гръбначния мозък. Друг много скорошен научен обзор включва в този списък също болестта на Alzheimer и множествената склероза.• Изследователите хранят големи надежди за използването на стволови клетки в бъдещето лечение на диабет. Възможни приложения за лечението на автоимунни заболявания като системната склероза и ювенилния артрит също са изследвани.• „Тъканното инженерство” се занимава с изкуственото създаване на тъкани. Стволовите клетки изграждат синтетично „скеле” с цел да се създаде кожа, тъканта на сърдечна клапа и кост. Тази техника може да доведе до много нови хирургични приложения. Вече са проведени различни успешни експерименти с животни в тази област.• Стволовите клетки играят също важна роля в генната терапия. Някои заболявания се дължат на неправилното функциониране на поредица от гени. При заместването на болестно променени гени със здрави такива, получени от известен брой стволови клетки, би било възможно, чрез автоложна трансплантация, да се лекуват пациенти с имплантиране на тези „възстановяващи гените” стволови клетки.
Списъкът с болести, за които учените считат, че стволовата клетъчна терапия може да се използва скоро, е много по- дълъг. Този списък включва липса на бъбрек, колит, чернодробна цироза, очни болести като пигментозен ретинит и цялостно нов подход в лечението на рака.Може би имате някакви съмнения относно уреждане съхранението на стволови клетки от кръвта на пъпна връв от Вашето бебе. Все пак времето е на Ваша страна, горепосочените болести се появяват по- късно в живота- тогава, когато медицинската наука може да е напреднала значително.
Медицината очаква, че стволовите клетки от пъпна връв ще бъдат също толкова, но не и по- малко ефективни в процеса на тъканното възстановяване, колкото и стволовите клетки с друг произход. Освен това те са по-млади, имат по- голяма жизненост и не се отхвърлят от организма.
Защо до момента е толкова малка употребата на автоложните стволови клетки от кръв на пъпна връв?Плацентната кръв при повечето пациенти е изхвърлена много години преди да се развие заболяването. Например сърдечно болните на 60- годишна възраст нямат достъп до тяхна собствена плацентна кръв - за да бъде това възможно е трябвало тази кръв да бъде взета и съхранена преди 60 години. Все пак, резултатите от проучванията с костно- мозъчни стволови клетки може да се екстраполират за стволовите клетки от кръв на пъпна връв. В някои отношения последните са вероятно с много по- добри качества, отколкото костно-мозъчните клетки на възраст, на колкото е пациента в момента на взимането им, докато замразените стволови клетки от кръв на пъпна връв поддържат своята жизненост.
Каква е вероятността децата да имат възможността да използват техните собствени стволови клетки от кръв на пъпна връв след време?Според скорошен доклад от холандски автори, шансът това да се случи при сегашното състояние на медицинската наука е поне едно на 600. След като се вземе предвид бъдещото развитие, то само в областта на крадиологията тази вероятност се увеличава на едно към осем. Докладът споменава същестуването на публикации, съобщаващи за по- малка вероятност. Все пак се отбелязва, че тези публикации се основават на по- стари данни. Освен това трябва също да се спомене, че стволовите клетки може да се използват за близки родственици (между братя, сестри, съответно брат и сестра, вероятността от пълно съвпадение е едно към четири).Всички тези приложения на стволовите клетки са все още в експериментален стадий. Ще отнеме вероятно известно време преди те да станат стандартен метод на лечение. Обаче учените са съгласни, че стволовите клетки имат своята роля в „медицината на бъдещето”.
СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ?
Съхранението на стволови клетки от кръв на пъпна връв може да бъде от голямо значение за Вашето дете. Предоставянето на негови собствени млади стволови клетки след време ще е необходимо за осигуряването на нови терапевтични възможности. Възможности, които в противен случай са немислими. В допълнение, близки родственици като братя и сестри могат също да се възползват от замразените стволови клетки на детето Ви.
Нещо повече, понастоящем учените работят върху техники, които могат да „увеличат” броя на клетките в лабораторни условия, така че проба от кръв с ограничено количество стволови клетки да бъде използвана.
Стволовите клетки извлечени от кръв на пъпна връв предоставят няколко важни предимства:• Взимането им е просто и безболезнено (в сравнение с костномозъчната пункция).
• Няма етичен спор като при ембрионалните стволови клетки.
• Няма феномен на отхвърляне и няма инвазия на чужди агенти като при „чуждите” стволови клетки от друг донор.
• Стволовите клетки са млади и имат изключително високи нива на жизненост.
Колко дълго стволовите клетки запазват своята жизненост?След като са обработени и замразени на -196 градуса C, чрез газовата фаза на азот, стволовите клетки могат да бъдат съхранени за неопределен период от време. Този метод на запазване е известен като криогенно съхранение. Ниската (криогенна) температура задържа всички химични процеси, които могат иначе да предизвикат остаряването или увреждането на клетките. През 2000 г. изтъкнато британско медицинско списание потвърди, че всъщност костния мозък би могъл да бъде съхранен за неопределено време. Затова уверено можем да заявим, че сме способни да замразим стволови клетки от Вашето дете през продължителността на целия му живот, без значима загуба на тяхната жизненост.
Най- напред Cryo Save ще съхрани стволови клетки от Вашето бебе за двадесетгодишен период. След като порастне Вашето дете ще може само да реши дали желае да продължим процеса на съхранение.Cryo- Save е международна компания специализирана в криогенното (нискотемпературно) запазване на стволови клетки. Тя е представена в повече от двадесет страни.
Cryo- Save предлага следните възможности:
• Cryo-Cord:съхранение на стволови клетки от кръв на пъпна връв.
• Cryo-Life:съхранение на стволови клетки от костен мозък.
Обработването на кръвта от пъпна връв се извършва в нашата лаборатория в Мехелен, близо до Брюксел. След като се получи материала със стволовите клетки, той се разделя на две и се съхранява на две отделни места, това свежда до минимум риска от случайно увреждане.
Cryo- Save - сигурност:
• В областта на съхранение на стволови клетки, Cryo- Save е една от най- големите компании в света: повече от 50 000 двойки ни повериха задачата да запазим стволови клетки от тяхното бебе.• Нашите методи на работа са свързани с извличане на стволови клетки от кръв на пъпна връв и разделното им съхранение, по този начин се осигурява тяхната жизненост и предпазването им от вредното влияние на червените кръвни клетки и тромбоцитите. Учените не препоръчват замразяването на цялостна кръв от пъпна връв.• Ние съхраняваме получените стволови клетки на две отделни места. Затова рискът да се загуби цялото количество клетки е сведен до абсолютен минимум. Няма друга частна банка за съхранение на стволови клетки, която да прави това.• Cryo- Save има своя собствена лаборатория с криогенно оборудване. По този начин напълно контролираме целия процес и спестяваме разходи.• Лабораторията ни бе акредитирана от Beltest в съответствие със стандарт EN ISO 17025 и регулярно проверявана, което гарантира професионализма ни.• Нашата лаборатория се намира в самото сърце на Европа, близо до Брюксел. Проби кръв от целия свят могат да стигнат до лабораторията ни за много кратък период от време.• Ние не правим компромиси с отговорността ни: в случай на допускане на грешка от наша страна, клиентът ще получи компенсация от застрахователите ни.• Нещо повече, бъдещите разходи за съхранение са минимални.
КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ЗА ВАС?Cryo- Cord
Cryo- Cord е услуга, предлагана от Cryo- Save, която ни дава възможност да съхраним стволови клетки от кръвта на пъпна връв от Вашето бебе в нашата лаборатория.
Следната информация описва как функционира Cryo- cord:
• Преди раждането Ви предоставяме комплект за взимане на кръв от пъпна връв, така че Вашия лекар или акушерка да вземе кръвта.
• Ние осигуряваме официално признат международен куриер за транспорта на кръвта от пъпна връв. Чрез него кръвта се доставя в лабораторията ни в Мехелен, Белгия.
• В нашата лаборатория кръвта се изследва чрез използване на последните ДНК технологии за наличието на инфекциозни причинители и микробиологично заразяване. Също така стволовите клетки се извличат, преброяват и подлагат на качествен контрол. Ако кръвта, която получим не отговаря на минимум изисквания, ние даваме на родителите възможността да изберат дали да се откажат от процедурата по нискотемпературно съхранение, като им спестяваме допълнителни разходи.
• Пробата с жизнените стволови клетки се обозначава, разделя в две епруветки и замразява. Едната епруветка остава в Мехелен- Белгия, докато другата се съхранява във втора база за ниско температурно съхранение в Холандия.
• Чрез използване на уникални баркодове можем бързо да намерим стволовите клетки от детето Ви и да ги изпратим, ако е необходимо на лекуващия Вашето дете доктор.
• Съхраняваме стволовите клетки за 20- годишен период, след което Вашето дете може само да прецени дали да продължи съхранението.
Cryo- Save гарантира, че обработването и съхранението на стволови клетки отговаря на най- високите научни и технологични стандарти. Целият процес е описан в стандартна оперативна процедура (СОП).
Стволовите клетки са изключително ценни, за да бъдат изхвърлени. Ако решите да не продължите съхранението им, бихте могли да ги дарите на обществена банка за стволови клетки. Това няма да Ви струва нищо и ще помогнете на някой друг. Все пак имайте предвид, че няма да можете да ги поискате обратно. Попитайте Вашия лекар или акушерка за повече информация.
СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ЗА ВЪЗРАСТНИ:
Cryo- Life
Нима си заслужава да се съхраняват стволови клетки само от новородени деца? Или те могат да бъдат взети и съхранени по- късно през живота? Като остаряваме броя на стволовите клетки намалява и те губят жизнеността си. Затова идеалният момент за получаването им е веднага след раждането. Все пак e възможно да се вземат стволови клетки и на по- късен етап.
Повишеният риск от рак или сърдечно заболяване например, може да бъде основателна причина за решението да се вземат и съхранят стволови клетки по- късно през живота Ви. По тази причина Cryo- Save предлага услуга наречена Cryo- Life. Тя включва взимането на стволови клетки от костен мозък и съхранението им за 10- годишен период. Костният мозък съдържа много стволови клетки. Получаването им става с костно- мозъчна пункция. Поради това, специално обучен хирург може да извлече стволови клетки от хълбока Ви с помощта на тънка игла. В повечето случаи тази процедура (извършена с местна упойка) е сравнително безболезнена. Тя е безопасна, лесна за осъществяване и може да бъде извършена в някои клиники в София. След кратък възстановителен период може да се върнете към обичайните си занимания или дори да спортувате след около половин час.Костно- мозъчна пункция може да бъде извършена на всеки след достигането на около 5- годишна възраст (необходимо е детето да стои в легнало положение). Може би е добре да изчакате детето Ви да порастне и да може да решава само за себе си. Все пак трябва да се спомене стара сентенция: колкото по- рано, толкова по- добре. Не си заслужава съхранението на стволови клетки на пациенти на възраст над 60 години.
Смятате ли да запазите стволови клетки с Cryo- Life? Ако е така, говорете с Вашия лекар или се свържете с нас за повече информация.