понеделник, 21 януари 2008 г.

Тестват ваксина за множествена склероза.

Компанията PharmaFrontiers ще тества ваксина на 1000 пациенти, страдащи от тежкото заболяване множествена склероза, след като малко изследване показва, че в новия продукт има надежда. Експертите в областта на множествената склероза с отворени обятия приветстваха тестовете, но предупредиха, че други подобни ваксини са се оказали провал.
Дегенеративното заболяване атакува нервната система на човека и до момента е засегнало над 2.5 милиона души в глобален план. 1% от заболелите умират всяка година. При МС се разрушава защитната миелинова обвивка, която покрива нервната тъкан в главния и гръбначния мозък и помага на нервните клетки бързо и насочено да предават електрическите импулси. Ваксината, която ще се изследва в Щатите, съдържа неактивни специфични миелинови Т клетки, които се намират в имунната система. За да се създаде самото лекарство се взема кръвна проба от боледуващия и така се извеждат необходимите клетки. Тогава те се умножават в лаборатория и се облъчват със специално лъчение преди да се инжектират отново в тялото на пациента.
Тогава имунната система на човека разпознава Т-клетките като нарушени и започва да ги атакува като инструктира защитните механизми на тялото по същия начин, по който всяка ваксина го прави, обясняват учените. Ранните изследвания са показали, че всички инжектирани клетки са отстранени от тялото след инжектирането им. По същия начин имунната система атакува здравите клетки от същия вид, въпреки че не са нарушени, тъй като имат същите маркери на повърхността си. В опит направен с 15 пациента, ваксината намалила разпространението на болестта до 92%.
Новото изследване ще сравни прогреса при 100 пациента, на които ще бъде поставена ваксината, с 50 други, които не са третирани. Дейвид Макмилан от PharmaFrontiers заяви, че ако резултати от новото изследване са успешни, съществува възможност развитието на болестта да се намали на половина или да се спре нацяло. “Ако това наистина се случи, то колкото по-рано бъде установена диагнозата, толкова по-добре за боледуващите”, заявява Макмилан. Според фармацевтичната компания ваксината ще се дава само по 4 пъти на година.