понеделник, 21 януари 2008 г.

Създаден е нов клас медикамент за лечение на множествена склероза

Администрацията за храни и лекарства на САЩ е одобрила първият, от нова генерация, препарат за лечение на Множествена склероза, който се основава по-скоро на третиране на биологията на болестта, отколкото на симптомите и.
Лекарството се продава под търговско име Tysabri (natalizumab) и е моноклонално антитяло създадено по биоинженерен път от част на антитяло на мишка, което точно наподобява човешко антитяло. Антителата са протеини, лекуващи заболявания, чиито молекули са създадени от кръвни клетки на имунната система.
Точната причина за Множествена склероза не е ясна, но се предполага, че е свързана с нарушена функция на имунната система, при което се атакува миелиновата обвивка на невроните в главния и гръбначния мозък. Най-честата форма на множествената склероза е пристъпно ремитентната. При нея пристъпът на болестта се редува от период на ремисия продължаващ месеци и години.
Препаратът Tysabri е показал, че намалява честота на пристъпите при Множествена склероза чрез свързване с протеин наречен алфа -4- интегрин, открит върху белите кръвни клетки и който играе роля в имунната система. Tysabri предпазва белите кръвни клетки от преминаване в мозъка, където предизвикват промяна. Лекарството се прилага интравенозно веднъж в месеца в болнични условия.
Това е ново оригинално лечение на заболяването, твърдят специалисти.
Одобрението на Администрацията за храни и лекарства е в отговор на положителните резултати от клинични изпитания на Tysabri.
Първото клинично проучване за безопасност и ефикасност показва, че Tysabri редуцира честотата на пристъпите на Множествена склероза с 66%, в сравнение с плацебо групата.
Във второто клинично изследване, хора с множествена склероза, които са вземали Avonex (бета интерферон), но имали атаки на болестта получавали Tysabri или плацебо.
Изследването показало, че прибавянето на Tysabri към Avonex намалява честота на повторните атаки на Множествена склероза с 54%.
Най-често докладваните странични ефекти асоциирани с Tysabri били инфекции, в това число пневмонии, преходни реакции като обриви, температура, понижено артериално налягане, гръдна болка, депресия, жлъчни камъни. Най-честите странични ефекти били обикновено леки.
Tysabri се продава от Biogen Idec. и Elan Pharmaceuticals, съобщава WebMD.