понеделник, 21 януари 2008 г.

Безобразието на една държава!

Мнението на другите
Пациентска организация обвинява НЗОК, че затруднява достъпа до лечение на пациентите с множествена склероза
zdrave.net, Бойко Бонев

Промените, направени от НЗОК, в програмата за лечение на множествена склероза затруднява достъпа на пациентите за лечение. Това заявиха по време на пресконференция представители на пациентската фондация МС общество България. Според тях новото изискване, всеки чакащ да бъде включен в програмата за лечение с интерферони да бъде подложен на допълнителни изследвания с ядрено-магнитен резонанс, внася объркване във вече установената система. Те са на мнение, че подобно изследване, определящо кои са „по-специалните” случаи, създава предпоставки за дискриминация на пациентите. По мнение на МС общество България всеки от заболелите трябва да има възможност да се лекува, независимо от моментното си състояние. Друг проблем се изразява в това, че пациентите трябва да заплатят част от скъпото изследване, като сумата е близо 200 лева, което не е по джоба на всеки.
От Фондацията заявиха, че виждат като основен проблем в програмата на НЗОК факта, че касата няма да реимбурсира лечението на пациентите след приключването й. Срокът, за който пациентите могат да се възползват от програмата е две години. След това те биват поставяни под наблюдение в диспансерите, като могат да се третират с медикаменти, някои от които се реимбурсират от Здравната каса на 70%. Пациентската организация се оплака и от възрастова дискриминация – заболелите на възраст над 50 години не могат да се включат в програмата на НЗОК.
Въпреки че на пресконференцията бяха поканени представители на Министерството на здравеопазването, Здравната комисия към НС и БЛС тези институции за пореден път показаха, че съдбата на пациентите с множествена склероза отново не е техен приоритет. Както и в други подобни случаи, отнасящи се множествената склероза, техен представител не присъства. Вероятно защото причина за неразбирателството е програмата на НЗОК, чиито представите все пак бяха на дискусията.
По мнение на началника а на отдел „Лекарствени и медицински експертизи” към Здравната каса д-р Галя Кондева направените през последната година промени по програмата са положителни. Тя припомни, че бюджетът на НЗОК е ограничен, а напоследък заболелите от множествена склероза са се увеличи. Ето защо е нужно в програмата за лечение да бъдат включени пациенти, при които изследванията са показали, че има реален шанс за стабилизиране. Доколко това е възможно показват ядрено-магнитният резонанс и сероактивният протеин. Лечението с интерферони е сложно и не бива да рискуваме пациентите ни да станат жертва на страничните му ефекти, аргументира се специалистът от НЗОК.
Все пак представителите на Здравната каса така и не можаха ясно да обяснят на медиите и пациентите какво се случва със заболелите, които нямат достъп до програмата или са приключили с двегодишното си лечение. Те отчетоха, че едва ли наблюдението в диспансерите е най-доброто решение на проблема, но засега не се очаква промяна в положението поради финансовата ограниченост на НЗОК. Д-р Кондева гарантира, че касата прави най-доброто, което е възможно за момента и покани представители на МС общество България да присъстват на няколко заседания на отговорната комисия към НЗОК, за да добият по-ясна представа за извършената от тях работа.
По данни на НЗОК до 14 април по Програмата за лечение на множествена склероза се лекуват 680 души. Още 140 пациента чакат да бъдат включени в нея. Част от тези хора съвсем скоро ще навършат 50 години…

Мнения:17.11.2006 г. Няма ли някой да се сети да съди МЗ и НЗОК че му закъснява лечението с тези измислени програми.Дъщеря ми е на 20 години от тази година с това заболяване.И какво да чакаме да направи отново пристъп, да стане инвалид и тогава ли ще се отпусне този Бетаферон. Трябва да се приеме от МЗ и НЗОК,докаже ли се болестта болния да се изпише веднага с било "Бетаферон" "Ребиф"...според състоянието му.Какво е това чакане...Възмутена съм.Чудя се,защо не се намери някой наистина работещ управник да ги попита "КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ОСИГУРЕНИТЕ?"Защо не се намери някой да каже:"Стига с тези луксове"!Сигурна съм,че добра работа може да се свърши и без да седиш на стол от 1500 лв.Когато ни няма нас хората-кой ще им осигурява паричките за командировки в скъпи хотели,луксозните кабинети, скъпите автомобили и т.н.До кога сред управляващите ще цари масова безотговорност?Дали не сме виновни самите ние,защото мълчим и стискаме зъби? Здраве и дълъг живот на тези, които имат съвест и тя им позволява да спят!Просто е смешно хронично демиелинизиращо заболяване, каквото е МС да се "лекува"за...2 години.Така Касата ни обрича на влошаване и по-бърза инвалидизация. Мили хора,никой не е застрахован от това заболяване,във всеки един момент може да се случи и на Вас или Вашето дете. Знаете ли каква е средната възраст на заболелите с МС: 20-40 год. Пожелавам Ви да сте живи и здрави,защото бариерата е невидима.Този геницид не е само към по-възрастните. Да се откажат лекарства на 18г момиче, което е в началото на болестта МС е просто... Нямам думи!По всичко изглежда, че нашата любима държава, чиито представители са НЗОК и МЗ гледа да спести парички от смъртта на по-старите пациенти. Трябва ли чиновниците да решават кой ще живее и кой ще умрее? Това е въпрос, който доста хора си задават напоследък. Вземете за пример неволите и на онкоболните. "Ще спасим тези, който със сигурност може да бъдат спасени, а останалите..." е начин на мислене, което противоречи на Хипократовата клетва. Проблемът, че ръководителите на българското здравеопазване май са забравили този дребен факт...нищо, че по образование са лекари..Има Закон срещу дискриминацията, а точно МЗ и НЗОК го нарушават, като измислят странни лимити за лекарства с цел да подложат на геноцит по-възрастните хора.Дали на някой от служителите се наложи такова лечение, ще му бъде отказано? И това не е само за това заболяване...