понеделник, 21 януари 2008 г.

Бременност и множествена склероза.

Медикаментозно лечение по време на бременност, раждане и в следродилния период
Жени, които вземат някое от тези лекарства - Avonex®, Betaseron®, Rebif®, Copaxone®, или Novantrone® - трябва да обсъдят плана си за забременяване с лекаря си. Тези медикаменти не се препоръчват по време на кърмене, защото не е известно дали се излъчват в кърмата. Жената трябва да обсъди също така всички други медикаменти, които взема, с невролога и лекаря си, за да се намерят тези, които са безопасни за употреба по време на бременност и кърмене.Изследванията не показват повишен риск от пристъпи, свързан с кърменето. Жените с множествена склероза обикновено нямат нужда от специални гинекологични грижи по време на бременност. Раждането нормално протича като при другите жени и не е нужно нещо специално. Пълната упойка и епидуралната изглежда се понасят добре.
Употреба на стероидни лекарства
Жените, които използват кортикостероиди при остри пристъпи може да продължат да ги ползват по време на бременност. Употребата на преднизон при кърмачки трябва да бъде внимателно проследявана.
Специфични проблеми на бременните с множествена склероза
Жени, които имат трудности с вървежа, може да установят, че това състояние се влошава късно през бременността, когато натежат и центъра на тежестта им се измества. В тези случаи може да помогне по-честа употреба на поддържащи средства (бастуни и подобни) или инвалидна количка. Проблемите с пикочния мехур и ходенето по голяма нужда, които се проявяват при всички бременни, може да са по-силни при жените с множествена склероза, които имат съществуващи от преди бременността такива дисфункции. Пациентите с множествена склероза също така по-лесно се уморяват.
В общи линии, бременността изглежда не засяга дългосрочното клинично протичане на болестта. Жените с множествена склероза, които искат семейство, могат да се справят успешно с това с помощта на техните невролог и лекар.
По материали на http://www.womenfitness.net© 2005 превод от английски: Христина ЯневаБългарски Бебе Център