понеделник, 21 януари 2008 г.

Тиреоиден хормон подпомага лечението на множествена склероза.

Вземането на тиреоиден хормон през критичната фаза на Множествена склероза подпомага възстановяването на увредите причинени от заболяването.
Ново експериментално изследване при мишки със заболяване подобно на Множествена склероза показва, че прилагането на тиреоиден хормон защитава от последващи невронни увреди и ускорява възстановяването на засегнатите нервни влакна.
Според учените, ако други студии потвърдят тези резултати, тиреоидният хормон може да бъде предложен, заедно с други медикаменти, за лечение на Множествена склероза.
Множествена склероза е заболяване, което засяга нервната система и по-специално миелина, който покрива нервните влакна в главния и гръбначния мозък. Предполага се, че болестта има автоимунна генеза.
Учените са изследвали ефекта на лечение с тиреоиден хормон при плъхове със заболяване подобно на ремитентна форма на Множествена склероза. Тя се характеризира с пристъпи, последвани от периоди на възстановяване.
Изследването показва, че животните третирани с тиреоиден хормон, във фазата на ранни невронни увреди, били по – добре защитени по отношение засягането на миелина. В допълнение, тиреоидният хормон ускорявал развитието на специални прекурсорни клетки в клетки, които формират нова миелинова обвивка.
Според авторите, тиреоидният хормон вероятно стимулира развитието на прекурсорни клетки, които при Множествена склероза отказват да се развиват в миелин произвеждащи клетки.
Проучването показва, че когато мишките били третирани с тиреоиден хормон в момента, когато голям брой от тези клетки били налични, лечението ги включвало в действие.
Според учените, техните резултати подсказват, възможността тиреоидният хормон да бъде използван като безопасна, допълнителна терапия, съвместно с известните препарати за лечение на Множествена склероза.
Проучването е публикувано "Proceedings of the National Academy of Sciences", съобщава WebMD.