петък, 15 февруари 2008 г.

Bъзможности за лечение на CПИH.

Понастоящем сигурни медикаменти за лечение на СПИН не съществуват. Прилага се комплексно лечение в три основни направления: с експериментални антивирусни препарати;за стимулиране и възстановяване на увредената имунна система и срещу опортюнистичните инфекции и неоплазми. Трябва да се знае обаче, че досегашните резултати са незначителни.
При СПИН-свързаният комплекс /КОСС/ се правят опити с различни препарати рибавирин, нра-23, сурамин форскарнет, алфа-интерферон и др.
Типичните клинични форми на СПИН засега не могат да бъдат лекувани. Усилено продължават изследванията на многобройни екипи от специалисти в различни области с цел създаването на ваксина срещу спин. резултатите, засега, не са обнадеждаващи, защото вирусът на болестта е много изменчив.
Д-р Кенет Алонсо и д-р Уилям Логан от болницата в Атланта /САЩ /през месец февруари 1990 г. са изпробвали метод за нагряване на кръвта като антиракова терапия и са успели да подтиснат вируса на СПИН у 33-годишен пациент, болен от сарком на Капоши.
Не може да се твърди, че е открито лечение на спин, тъй като изводите се основават на един - единствен случай. Изчислява се, че засега едно такова лечение струва около 30 хиляди долара. Двучасовата процедура е била извършена при пълна упойка. Кръвта на пациента била прекарана през апарат, подобен на машина за диализа, била нагрята до 46 градуса С и върната в тялото му. Следоперативните изследвания на гръбначномозъчната течност установили липса на симптоми на СПИН.