петък, 15 февруари 2008 г.

Oпределение на заболяването CПИH.

През месец юни 1981 г. в САЩ са описани първите случаи на нова, тежка болест. Тя бе наречена "синдром на придобита имунна недостатъчност" /СПИН/, на английски - аIDS, на френски, испански и португалски - SIDа, на руски - спид.
СПИН е вирусно заболяване, увреждащо имунната система на човека.
Счита се, че първият случай на това заболяване е от 1972 г. в Заир. През 1977 г. също в Заир е починала една лекарка-датчанка, а през 1979 г. починала канадка-монахиня, работила в Хаити в продължение на 29 години.
Първото съобщение от 1981 г. от центъра за контрол на заболяванията в САЩ е за 5-има хомосексуалисти от Лос Анжелис, страдащи от много рядко срещана белодробна инфекция, чийто причинител пневмостистискарини е паразит /протозоа/.
Този агент може да се намира и в здрав организъм без да причинява заболяване. Болестотворните си свойства той проявява, само ако човешкият организъм е със силно увреден или подтиснат имунитет.
Същата година от Ню Йорк и Калифорния се съобщава за заболяването на 26 хомосексуалисти от рядко срещана форма на кожен рак, т.нар. сарком на Капоши.
През декември 1981 г. в Англия е регистриран първият случай на болен от СПИН. Скоро след това се съобщава за регистрирането на това заболяване и в други западноевропейски страни, в Канада, Южна Америка и Австралия.
Бързо се доказва, а понастоящем е напълно установен заразният характер на новата болест. Известно е, че имунна та система на човека предпазва неговия организъм от развитието на заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и др. Тя осъществява тази своя функция чрез три основни вида клетки б-лимфоцити, т-лимфоцити и макрофаги. От своя страна т-лимфоцитите се подразделят на т1, т2, т3 и т.н.