събота, 9 февруари 2008 г.

Травмен артрит.


Травмен артрит се развива след закрито или открито травмено увреждане на ставите. Той бива гноен и серозен.
Гнойният артрит се причинява найчесто от дълбоко нараняване на ставата с остър предмет. Опасни са убожданията с игли, ножици, гвоздей, тъй като входната врата е малка може да остане незаболязана. Гноен артрит се развива също чрез пренасяне на инфекция по съседство или от друго гнойно огнище в организма.
Заболяването започва скоро след травмата. Ставата и околните тъкани се подуват, а кожата над тях се опъва и става лъскава. Натискът и най-малкото движение в ставата са болезнени. Крайникът заема принудително сгънато положение. Телесната температура се покачва, настъпват разтрисания и обилни изпотявания. Гнойното възпаление обхваща ставния хрущял и съставните кости. Лечението е оперативно и по спешно показание.
Серозният артрит се развива след дистрофия на ставата. Той представлява възпаление на синовиалната обвивка /синовит/ с отделяне на серозен /гноен/ секрет в ставата.
Болестта протича с леко подуване на ставата и умерено ограничаване на движенията в нея. При по-тежки случаи възпалението обхваща всички съставни части и тъкани.
Лечението се сътои в покой, приложение на антибиотици. По показание се пристъпва към ставни пункции или оперативна намеса.
Прогнозата на гнойния артрит е сериозна поради тежкото протичане и честите усложнения. Нерядко последица от болестта е образуване на анкилоза и трайно обездвижване на ставата.
Прогнозата на серозния артрит е благоприятна. При ранно лечение и добра рехабилитация настъпва пълно оздравяване и възстановяване на ставната подвижност.