събота, 9 февруари 2008 г.

Детска церебрална парализа.

Детската церебрална парализа е последица от въздействия върху главния мозък на детето по време на вътреутробния живот /облъчване с йонизиращи лъчи, инфекция/, родова травма /налагане на форцепс, увиване на пъпната връв около врата, прекаран енцефалит, мозъчна травма./ При всички тези случаи се установява и мозъчен кръвоизлив с последващо образуване на мозъчни кисти.
У кърмачетата се наблюдават вяли движения, сученето е затруднено. След третия месец се установяват контрактури на пръстите на ръцете и спазъм на мускулите на вътрешната страна на бедрата. Детето закъснява със сядането, изправянето и прохождането.
Болестта се изявява напълно в следкърмаческата възраст, с прогресивно засягане на нервно-мускулната система и траен мускулен спазъм, като ръцете са свити в лактите и китките, а пръстите са свити към дланите. Бедрата са сгънати и завъртяни навътре, стъпалата се превити надолу /конско стъпало/. Мускулатурата е напрегната. При опит крайникът да се постави в нормално положение мускулният спазъм се засилва. Походката е крайно затруднена. Стъпването е на пръсти, със сгънати бедра и с триене на колената едно в друго. Всички движения са бавни и некоординирани. Лицето е безизразно и гримасничи. Говорът е затруднен.
Съществува и болестна форма, при която заболяването протича с непроизволни, некоординирани движения, главно на ръцете. Нерядко равновесието е разстроено, мускулният тонус е понижен и болните залитат при ходене. Често спастичната парализа засяга само отделни мускулни групи или само един крайник.
Лечението е продължително и се състои в извършване на системни гимнастически упражнения, физикални процедури, масажи, носене на изправителни ортопедични апарати. По показание се предприема ортопедична пластично-реконструктивна коригираща операция.
Прогнозата е неблагоприятна. Тя се подобрява след успешна реконструктивна операция.
Профилактиката се състои в грижливо и внимателно-щадящо износване на бременността, квалифицирано водене на раждането с избягване на родова травма, особено в областта на главата на новороденото.