събота, 9 февруари 2008 г.

Дисторзия на ставата .

Дисторзията /разтягане, навяхване/ представлява временно преразтегляне на компонентите, които образуват ставата /съставни кости, ставна капсула,синовия, съединително-тъканни връзки/.
Дисторзията настъпва при силни и бързи движения, надминаващи границите на нормалната подвижност на ставата. Най-често се разтягат глезенните, коленните и гривнените стави. При разтягането се разкъсват отделни групи влакна от ставната капсула и съединително-тъканните връзки, настъпва кръвоизлив в ставата и околната тъкан. Появява се рязка болка. Ставата се подува и движенията в нея са болезнени и ограничени.
При дисторзия на глезенна и коленна става ходенето е затруднено и с накуцване. Нерядко настъпват усложнения /отчупване на хрущялни фрагменти, частич но разкъсване на капсулата и на съединително-тъканни връзки, голям кръвоизлив, наслагане на инфекция/.
Лечението се състои в покой, налагане стегната обездвижваща превръзка, а при показание - шиниране за няколко дни. През първия ден се налагат студени компреси, а след това - топли компреси.
При забавено разнасяне на кръвоизлива се извършва евакуационно-ставна пункция и след това внимателно раздвижване. Усложнената дисторзия с вътреставен кръвоизлив, разкъсване на ставната капсула и инфекция и засягане на съседни кости изисква задължително хирургично-ортопедично лечение.
Прогнозата на неусложнената ставна дисторзия е добра и благоприятна. Прогнозата на усложнената ставна дисторзия е сериозна.