понеделник, 18 февруари 2008 г.

Питириазис верзиколор /РАЗНОЦВЕТЕН ЛИШЕЙ/.

Заболяването се причинява от особен вид гъбички, който се развиват в долния слой на кожата. То се благоприятстват от усилено потене. Разпространява се чрез директен контакт между болен и здрав човек и чрез използване на опаразитени предмети. Известно значение се отдава на някои генетични фактори и на химичния състав на потта за обяснение на предполаган имунитет срещу заболяването.
Обривът се локализира симетрично по кожата на шията, раменете и гръдния кош. Много рядко той обхваща кожата на лицето и крайниците. Появяват се кръгловати петна с големина от просено зърно до детелинов лист, с различен цвят - розово-червен, светло-жълт, жълто-зеленикъв, жълто -кафяв, тъмно-кафяв. С лупа се установява, че тези петна са покрити с фини люспи, които могат да се остържат и под тях се открива леко навлажнена кожа. Понякога болните се оплекват от слаб сърбеж.
При неподходящо лечение разноцветния лишей просъществува в продължение на години. При намазване на петната с йодна тинктура те се оцветяват значително по-силно, отколкото здравата околна кожа.
Лечението е локално, като петната се обработват с 5%-ов разтвор на салицилов спирт или унгвент, разредена йодна тинктура и други противогъбични препарати. Профилактиката се състои в мерки за намаляване на потенето, избягване на влажен и топъл климат и поддържане на висока лична хигиена.