сряда, 20 февруари 2008 г.

Кожни изменения при вътрешни заболявания.

Кожата е тясно свързана част от организма. Заболяването на органи и системи на организма се отразяват върху функцията на кожата и предизвикват болестни изменения в нея.
Почти винаги заболяванията на черния дроб причиняват жълтеница, която се дължи на повишаване на нивото на билирубина в кръвта. Известна е жълтеницата у новороденото, която се дължи на усилено разпадане на червените кръвни клетки в първите следродови дни и има физиологичен зарактер. При различните болестни форми на хепатита, при чернодробна цироза, при заболявания, свързани със запушване на жлъчните пътища жълтеницата протича с различна интензивност и продължителност, със и без разчесвания и кожни кръвоизливи.
При анемични състояния кожата претърпява промени. Тя става бледа, суха, със склонност към хипо- или хиперпигментация. Косата при анемии става суха, чесно чуплива, а ноктите изтъняват, стават хлътнали и чупливи. Лигавицата на езика се зачервява, изглажда се и добива вид на т.н. "полиран език".
Различните видове и болестни форми на лефкимията също така предизвикват кожни изменения. При острите форми те са неспецифични и се изразяват като хеморагична диатеза /точковидни кръвоизливи, кожни язви и некрози. При хроничните форми по кожата се установяват възелчена, мехурчета, корички, кръвоизливи, язвички.
Захарният диабет се съпровожда с кожни изменения. Често се наблюдават гъбичкови и бактериални изменения, фурункули. Появяват се плаки с мръсно-жълтеникъв цвят, разположани най-често по кожата на предната повърхност на подколенниците, ксантелазми по коленете и ушите, малки гнезда с гангренозни промени.
При хронична чревна инфекция кожните промени се дължат на нарушения на резорбацията на витамини, белтъци и солеви течности. Кожата става суха, с фини залющвания, на места изтъня ва и се появяват пигментации.
Характерно за язвения колит е развитието на огнищно гангренозно-гнойно кожно възпаление.
Хроничен гломерулонефрит и хроничен пиелонефрит причиняват бледо-жълненикаво оцветяване на кожата.
С прогресията на бъбречна недостатъчност кожата става суха, набръчкана и излющваща се. Промените се съпровождат от упорит сърбеж и разнообразни обриви поради отлагане на токсични вещества в нея.