понеделник, 18 февруари 2008 г.

Херпес симплекс.

Инфекцията се причинява от обикновения херпесен вирус, засяга всички възрасти и е еднакво честа у двата пола.
Херпесния вирус съществува в две разновидно сти: I тип - лабиален /засяга устните/ и II тип - генитален /засяга половите органи/.
В детска възраст заразяването става най-често между първата и петата година. У повечето деца вирусната инфкекция протича като гингивостоматит. Измененията се локализират по устната лигавица появява се зачервяване и оток, за кратко време се оформят мехурчета, които се раз пукват и се образуват малки ерозии. Постепенно тези ерозии се покриват с белезникаво-жълтеникав налеп, наподобяващ афти. Регионерните лимфни възли се подуват. Налице е силна локална болка и обилно слюнкоотделяне.
Гениталният херпесен вирус предизвиква възпалителни изменения по гениталите на момиченцата и момченцата. Тези изменения не се различават от херпесния обрив по устните. Траен имунитет липсва.
След оздравяване вирусът остава в организма и след време отново се активира и предизвиква отново повтаряне на болестта. У възрастни хора херпес-симплекс вирусът причинява същите проблеми по устните и гениталите, като инфекцията е по-честа у жените.
Обикновено заболяването преминава без лечение. За предпазване не се употребяват, антисептични пудри и разтвори. При чести рецидиви се прилага антихерпесна ваксина.