сряда, 20 февруари 2008 г.

Възловидна еритема.

Възловидната еритема /възловидното зачервяване/ е остро заболяване със сериозно протичане, което засяга предимно жени и млади лица.
Причините за болестта не са достатъчно изяснени. Приема се, че тя има алергична основа и се причинява от многобройни фактори: стрептококова инфекция, саркоидоза, туберкулоза. Някой медикаменти /контрацептивни средства, бром, йод, сулфонамиди и други/ също предизвикват поява на възловата еритема.
Заболяването започва с отпадналост, повишаване на телесната температура до 38-39 градуса С, ставни болки. По кожата на предно-страничните участъци на подколенниците и по-рядко по бедрата, седалището и изключително рядко по горните крайници се появяват зачервени и неясни възли на големина от орех до малка ябълка, болезнени и с тестовата плътност.
В хода на заболяването се появяват нови възли, а старите нарастват. След няколко дни започва обратно развитие на възлите, които постепенно изчезват. По кожата остава жълто-кафеникава пигментация. Болестният процес трае около 4-6 седмици.
Лечението се извършва с употреба на компреси с ихтиол или разтвор от калиев хиперманганат, дефламол, бани с вода и оцет, катранени вани и влажни компреси. Освен това се прилагат общоуспокояващи и антихистамино ви и салицилови препарати, калиев йодит, а при по-тежки случаи - кортикостероидни медикаменти. Цялостното комплексно лечение се провежда под контрол и наблюдение от лекар.