събота, 23 февруари 2008 г.

Морбили /БРУСНИЦА, ДРЕБНА ШАРКА/.

Заболяването се причинява от специфичен вирус. То се разпространява по въздушно-капков път от болните, които отделят вируса в околната среда два дни преди първите болестни прояви. Вирусът прониква и се размножава в епителните клетки на дихателната лигавица. От там той достига регионалните лимфни възли и кръвта, чрез която се разпространява по целия организъм, като засяга изключително епителните клетки на лигавицата и кожата.
Инкубационният период е от 9 до 11 дни. След това настъпват характерните признаци на болестта. Телесната температура се покачва до 38-39 градуса С, носът се запушва, появява се суха, "лаеща" кашлица, конюнктивата и на двете очи се зачервява. По небцето се установяват червени петна. Особено характерни, срещани само при морбили, са надигнатите бели петънца, разположени по лигавицата на бузите срещу кътниците. Те се появяват преди кожния обрив и изчезват след неговото появяване. След кратко понижаване на температурата следва ново повишаване и се появява типичният морбилозен кожен обрив.
През първия ден той обхваща лицето и шията, а на втория - тялото и бедрата, на третия - китките и коленете, като по лицето започва да преминава. Обривът се състои от розово-червени петна с различна големина и форма, които имат склонност към сливане. Понякога обривът има форма на малки пъпчили /папули/ върху петнист фон. След преминаване на обрива на мястото му остават кафеникави петна. В разгара на болестта лицето има характерен вид: с обилен кожен обрив, подути клепачи, сълзящи зачервени очи, чувствителни на светлина, сухи устни, засъхнал носен секрет около ноздрите. Регионарните лимфни възли /под мишницата, по шията и тила/ се подуват. Нерядко болестта протича в по-лека, по-тежка или атипична форма, което затруднява диагностирането й. При неактивно лечение се развиват усложнения от бактериално естество /пневмония, отит, аменингит, синуит и други/.
Лечението се провежда в домашна обстановка. Назначава се течно-кашава диета /пюрета, кремове/, плодови желета, повече течности, плодови сокове, витамини, шипков чай, антипиретици. При развитие на усложнения се прилагат антибиотици.
Прогнозата е добра. При усложнения и недостатъчно активно лечение тя е сериозна. След преболедуване остава траен имунитет.
Профилактиката се състои в прилагане на противоморбилна ваксина при всички не боледували от морбили деца от 1- до 8-годишна възраст.