събота, 23 февруари 2008 г.

Дифтерия.

Причинители на дифтерията са грам-положителни бактерии, които отделят екзотоксин. Източник на инфекцията е заболялото лице или здрав носител на дифтерийни бактерии. Броят на здравите бакрерионосители постепенно се увеличава, поради профилактичното прилагане на противодифтерийна ваксина. Боледуват най-често деца на възраст от 1 до 5 години. Бактерийте проникват в организма най-често през гърлото, носа и ларингса, по-рядко през очите, ушите или ранева повърхност, и по полов път. На мястото на проникването се развива възпалителна реакция и се образуват налепи. В хода на заболяването се засягат и други органи /надбъбречна жлеза, сърце, периферни нерви/.
Болестта протича с различна локализация и в различни болестни форми. Най-често се засяга гърлото и ларингсът.
Различават се 3 типични болестни форми на дифтерията: мембранозна, разпространена и токсична.
Мембранозната форма започва остро с повишаване на телесната температура, отпадналост, главоболие. Гърлото е слабо зачервено, сливиците са увеличени и покрити със сиво-белезникави налепи, които трудно се отделят, а под тях остават кървящи ранички. Регионарните лимфни възли са увеличени и болезнени.
Разпространената форма протича по-тежко. Телесната температура достига до и над 39 градуса С, налице са силна отпадналост и главоболие. Налепите са разположени и зад сливиците, по дъгите на небце то, по страничните и задните повърхости на гърлото.
Токсичната форма е най-тежка. Тя започва бурно, с покачване на телесна та температура до и над 39,5 градуса С, силно главоболие, голяма отпадналост,гадене и повръщане. Налепите са разположени по небцето. Сливиците и гърлото са оточни. Ларинксът е зачервен и оточен, появява се цианоза със затруднено дишане. Сърдечната дейност е ускорена, а артериалното налягане се понижава. Дифтерията на ларингса протича тежко, появява се задух и "лаеща" кашлица, гласът е пресипнал, а дишането е повърхностно и силно затруднено. В такива случаи се налага спешно да се извърши тахеотомия и се осигури достъп на въздух до белите дробове. Рядка локализация на болестта са ушите, очите, половите органи и кожата при наранявания.
Нерядко заболяването причинява усложнения поради засягане на други органи /надбъбречна жлеза, сърце, периферна нервна система/. Дифтерията може да предизвика парализа на дихателната мускулатура, на лицевата мускулатура, на крайниците.
Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Прилага се противодифтериен серум. По показание се прилагат антибиотици от пеницилиновата група. При токсична форма допълнително се изпол зват кортикостероиди, коктейли с глюкоза и витамини, кислород. По спешно показание се извършва интубация или трахеостомия.
Прогнозата е сериозна, особено при токсичната и ларингеалната форма на болестта. Ранното лечение с противодифтериен серум подобрява прогнозата.
Профилактиката се състои в прилагане на противодифтерийна ваксина /комбинирана ваксина дифтеткок/ по задължителен ваксинал - имунизационен календар.