събота, 23 февруари 2008 г.

Варицела /ЛЕЩЕНКА/.

Варицелата се причинява от специфичен вирус. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път. Боледуват предимно деца, поради наличие на преходен имунитет. Вирусите проникват в лигавицата на дихателните пътища, където се размножават. От там те попадат в кръвта и достигат до кажата, като я увреждат.
Инкубационният период е от 11 до 21 дни. След това се появяват оплаквания от главоболие и поясна болка, а телесната температура се повишава. Кожният обрив се състои от розови възелчета /папулки/, които постепенно се превръщат в малки мехурчета изпълнени с бистро съдържимо. Мехурчетата скоро се разпукват, съдържимото им засъхва и се образуват корички. През 2-3 дни се появяват тласъчно нови обриви със същото развитие, като по такъв начин в близките кожни участъци се наблюдават обриви в различен стадий на развитие - петна, папулки /възелчета/, мехурчета /везикулки/, корички. Кожните изменения се съпровождат от силен сърбеж. След преминаване на обрива не остават белези. Преболедувалите придобиват траен имунитет.
Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация. Назначават се антисептични пудри, които съдържат и съставки против сърбежа. Къпа не не се разрешава до падане на коричките, а ръцете на детето се измиват често. При инфектиране на обрива се прилагат антисептични пудри и унгвенти.
Профилактиката се състои в строга изолация на заболялите.