събота, 23 февруари 2008 г.

Коклюш /Магарешка кашлица, пертусис/.

Заболяването се причинява от пръчковиден бактерий /бордетеоа пертусис/. Инфекцията се предава по въздушно-капков път.
Източник на заразата са болни деца или здрави бактерионосители. Боледуват най-често деца в предучилщна възраст.При чинителят попада в дихателните пътища, прониква в тяхната лигавица и предизвиква възпалителна реакция. Бактериите отделят токсични продукти, които дразнят нервните рецептори и причиняват кашлица.
Първите признаци на болестта се прявя ват 1-2 седмици след инфектирането. Децата са отпаднали, стават раздразнител ни, телесната температура се повишава. Налице е хрема и суха кашлица. Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер, като през пристъпния период болното дете не може да поеме въздух. След прекратяване на кашличния пристъп то отново дълбоко вдишва /реприз/ като отделя жилави светли храчки.
По-тежките кашлячни пристъпи завършват с повръщане. Критерий за тежестта на заболяването са честотата и продължителността на кашлячните пристъпи.
По време на кашлячен пристъп болни те деца имат характерен вид: езикът е изплезен, шийните вени са надути, лицето е синкаво. При по-продължителен пристъп болните деца изпадат в безсъзнание и гърч.
Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация, а при усложнения в болнично инфекциозно заведение. Болните се поставят на постелен режим и се прилагат противокашлячни и спазмолитични медикаменти, а при по-тежки случаи - и кислород. При усложнения /пневмония/ по показание се прилагат антибиотици и химиотерапевтици. Назначава се течно-кашава диета. Целесъобразно е промяна на кли мата /климато-лечение в курорти с мек климат/.
Прогнозата е добра. При усложнения тя става сериозна.
Профилактиката се състои в провеждане на задължителна календарна имунизация с комбинирана ваксина дифтеткок и строга изолация на болните деца. Първата ваксинация се извършва още на 3 месечна възраст.