понеделник, 18 февруари 2008 г.

Екзема ендогенес.

Ендогенната екзема /атопична екзема, дифузен невродермит/ е хронично заболяване на кожата, което се развива у лица с генно предразположение. Такива лица обикновенно са предразположени и към сенна хрема, бронхиална астма, уртикария, мигрена, спастичен колит, както и към нарушения на имунната система.
В протичането на заболяването се наблюдават три типа болестни признаци в зависимост от възрастта на заболелите.
При първия тип заболяването засяга кърмачета на възраст от 3 до 5 месеца, по-рядко до 1 година. Промените се локализират по страните на лицето. Кожата в симетрични участъци се зачервява и се покрива с възелчета на големина просено зърно. При изостряне на заболяването на мястото на възелчетата се образуват мехурчета и процесът обхваща по-големи площи - чело, окосмената част на главата, подколенници и подлакътници, много рядко туловището. Обривът е съпроводен от силен сърбеж. Често към третата година на възрастта настъпва спонтанно оздравяване, но нерядко заболяването продължава до по-късна възраст, като преминава към втория тип на протичане.
При втория тип се засягат деца на възраст от 3 до 10 години. Промените се локализират по кожата на гънките на коленете, лектите, тила, горната повърхност на китките и рядко по други участъци на крайниците. На тези места кожата задебелява и се покрива с папули /възелчета/. Поради силен сърбеж в засегнатите участъци се установяват разчесвания.
При трети тип промените засягат възрастни лица. Кожата става суха и се образуват лихенификационни плаки. Тя загубява, набраздява и хиперпигментира. Заболяването постепенно затихва, а в някои случаи настъпва оздравяване. Макар и рядко заболяването протича тежко, обхваща кожата на цялото тяло с постепенно разрастване на плаките. Децата, боледуващи от ендогенна екзема показват повишена заболеваемост от пневмония, спастичен бронхит. Такива деца са неспокойни, страдат от безсъние, разсейване на вниманието.
Лечението се провежда от специалистдерматолог. Прилагат се кортикостероидни препарати, високопланинско климатолечение, физикални процедури, билкови вани, облъчване с УВЛ /ултравиолетови лъчи/. Локално се употребяват противовъзпалителни и овлажняващи кожата мехлеми. Боледуващите деца са противопоказни за ваксинации, поради опасност от усложнения.