събота, 16 февруари 2008 г.

Смъкване на бъбрека /НЕФРОПТОЗА/.

Нефроптозата представлява увеличение на подвижността на бъбрека над физиологичната граница /2-4 см/ и изместването му надолу извън пределите от нормалното му място.
Нефроптозата се среща 10 пъти пъти по-често у жените, отколкото у мъжете, и е 5-6 пъти по-често на десния бъбрек, отколокото на левия. Тя се дължи на различни причини /травми, отслабване на коремната мускулатура, раждания, значително отслабване на теглото и други/. Наблюдава се и известна фамилност. При изместване на бъбрека надолу става и завъртване по надлъжната и напречната му оси, при което се пристискат кръвоносните съдове и уретера. Това способствува за кръвен застой и нарушение в отчитането на урината.
Нефролитиазата много често протича без симптоми. Обикновено се установяват непостоянни болки в поясната област при стоене в право положение, при движение и при лежане на противоположната на нефроптозата страна. Рядко те придобиват коликовиден характер. Понякога нефроптозата се съпровожда с подуване на корема, гадене, запек. Смъкнатият бъбрек по-често е засегнат от нефролитиаза и пиелонефрит.
Лечението се състои в носене на колан за укрепване на кремната стена и повишаване на вътрекоремното налягане, усилено хранене - за увеличаване на мастната тъкан около бъбрека, лечебна физкултура за укрепване на коремната мукулатура, обезболяващи средства.
По показание се пристъпва към оперативно лечение за отстраняване на птозата и за коригиране на усукването на уретера и кръвоносните съдове.