понеделник, 18 февруари 2008 г.

Херпес зостер.

Херпес зостер се причинява от варицела-зостер-вирус предизвиква и заболяване от варицела у децата. След преболедуване остава траен имунитет.
След преболедуване вирусът остава в организма в латентно /неактивно/ състояние,локализиран в нервните ганглии. Болният от херпес зостер може да предаде инфекцията на дете, у което се развива варицела, ако то не е преболедувало от тази болест.
Началните признаци на херпес зостер не са характерни. Настъпва общо неразположение, слабо покачване на телесната температура и невралгични болки. След няколко дни се появяват розово-червеникави овални петна, разположени над нивото на кожата. Те се покриват с мехурчета, пълни с бистра течност. Обривът се разполага по хода на засегнатия нерв. След няколко дни мехурчетата се разпукват и на тяхното място се образува коричка, която за седмица пада. На засегнатото място ръбец не се образува. Заболяването трае 2-4 седмици, но в отделни случаи неговата продължителност е до 3-6 месеца. При замърсяване на мехурчестото съдържимо се появява допълнителна инфекция, която утежнява и удължава протичането на болестта.
Обривът се локализира най-често по хода на междуребрените нерви и е едностранен. При обрив засягащ очния нерв заболяването протича много тежко, като инфекцията се разпространява по носа, клепачите, ушната мида и външния слухов проход. В хода на такива усложнения често се засягят зрението и слуха.
За лечението на херпес зостер- инфекцията няма специфични лекарствени средства. Прилагат се обезболяващи препарати, витамин В1, витамин В12 и локално лечение с антисептични пудри. По показание се прилага специфична антихерпесна ваксина.